• Deli Style

Öltözz REUSED ruhákba, érvek a second hand darabok mellett

Egyre többet és egyre mélyebben foglalkozunk azzal, hogyan lehetne csökkenteni a bolygónkra gyakorolt negatív hatásokat. Ugyanakkor a ruházati márkák szinte az arcunkba tolják a kecsegtető ajánlataikat, a legújabb kollekciókat, amiknek sokszor nehéz ellenállni. Bár sok helyen elindították a fenntartható vonalat, azonban ott a kérdés, hogy mennyire lehet fenntartható, ha újat vásárolunk? Egy jó alternatíva, ha preloved darabokat veszünk.

Míg a vintagenek hosszú ideje megvannak a rajongói, addig volt, hogy a second hand cikinek számított. Azonban mára a second hand üzletek és vintage boltok népszerűbbek, mint valaha. Mondhatni az ilyen helyek látogatása már kultusz lett.

Egy tanulmány szerint 2029-ig a second hand, preloved termékek piaca nagyobb is lehet, mint a fast fashioné

Second hand és second hand üzlet között is van különbség, azonban az igazán cool helyeken válogatott, jó minőségű, trendi, sok esetben címkés ruhákat, cipőket és kiegészítőket lehet találni.

A legnagyobb fashionisták is előszeretettel keverik a designer darabokat másodkézből szerzett kincsekkel, amiből aztán látványos és egyedi összeállítások születnek.

Ahogyan már a felvezetőben sugalltam, second hand darabokat vásárolni környezetbarát.

Minél tovább tartunk körforgásban egy terméket, annál fenntarthatóbb

Annak, hogy nem új ruhákat vásárolunk, van még néhány előnye:

1.

Több szempontból is jó a környezetnek és a világnak, ha a second hand lehetőség mellett döntünk.

A divatipar az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág. Rendkívül nyugtalanító az is, ahogyan sok esetben a munkaerő-rendszerek működnek. Rémes körülmények, kockázatos gyártási folyamatok, ahol a dolgozók ki vannak téve a különböző kemikáliák okozta veszélyeknek.

A használt darabok vásárlásával csökkeni fog a kereslet az új termékek iránt, ezáltal a gyártóknak is vissza kell fogniuk a termelést. (ez lenne az ideális)

Forrás


2.

Kedvelt, ismert márkákhoz megfizethető áron juthatunk hozzá.

Az sem kizárt, hogy akár designer darabokat találjunk.

Attól, hogy valami olcsóbb, nem jelenti azt, hogy rossz minőségű vagy hamisítvány. Egyes termékek – például az időtlen designer táskák vagy a bőrdzsekik – olyanok, mint egy finom bőr. Az idő múlásával egyre értékesebbé vállnak. :)

Azért ebben az esetben sem szabad túlzásokba esni, mert itt is érvényes az, hogy csak azt vegyük meg, ami illik hozzánk, amit használni fogunk. Ezeknek a daraboknak a felhalmozásával is áthatatlanná válik a ruhatárunk. A sok felesleges holminak hiába kedvezőbb az ára. Ha sokat összegyűjtünk és nem használjuk, az éppen ugyanúgy pénzkidobás.

3.

Az egyik legjobb módja annak, hogy kísérletezzünk a stílusunkkal egy megfizethető szinten. Tapasztalatból írom, hogy igazi unikumokra lehet lelni, amikkel az alapdarabjainkat fel tudjuk dobni. Továbbá a second hand és vintage üzletekben biztos, hogy mindenből csak egy-egy darab lesz elérhető.

Attól pedig nem kell tartani, hogy valami már nem trendi, hiszen a jelenlegi divat annyira színes és változatos, hogy nincs jelentősége annak, hogy valami egy vagy két évvel ezelőtti modell.

4.

A milliárd dolláros vállalatok helyett, ha használt ruha üzletben vásárolunk, a helyi kisvállalkozásokat támogatjuk.

Ezeknek a boltoknak megálmodói olyan emberek, akik tájékozottak a divat világában, akik nagyon gondot fordítanak arra, hogy a legjobb darabokat kínáljanak a vásárlóiknak. Ezen üzletek többségébe belépve igazán kellemes hangulatot élhetünk át.

Érezni lehet, hogy nem pusztán ruhákról van szó, hanem olyan helyekről, ahol valóban élmény a vásárlás.


Már régóta bennem volt az igény, hogy a stílustanácsadást bővítsem. Azonban nem szerettem volna pusztán egy butikot nyitni.

A fenti tényeket átgondolva hoztam létre a REUSED-Egy ruha második élete vonalat.

A koncepció egyszerű ugyanakkor mindenkinek jó: add le a REUSEDban ruháidat, amik mást boldoggá fognak tenni!

A gardróbrendezések során látom, hogy a szekrényekben mennyi használaton kívüli, jó állapotú ruha várja, hogy végre viseljék.

Több oka van annak, hogy ezek a darabok igazából parkoló pályára kerülnek:

  • Impulzus vásárlás eredményei

  • Nagyon olcsó volt, kár lett volna ott hagyni

  • Nem megfelelő a méret (ez is előfordul, mert az alacsony ár miatt úgy gondoljuk, majd varrónővel a méretünkre szabatjuk, ami nem fog megtörténni)

  • Nem megfelelő a fazon

  • Nem jó az árnyalat

  • Máson nagyon megtetszett, de magunkon már nem tetszik

  • Majd a következő szezonban jó lesz (persze mire eljön az idő, már el is felejtjük az adott darabot)

Annál nagyobb pénzkidobás és pazarlás nincs, mint amikor a szekrényben állnak a dolgaink és mellette folyamatosan vesszük az újakat.

Kár lenne az ilyen termékeket egyszerűen kidobni! Így azzal, ha a REUSEDban új gazdára találnak, kapnak egy második esélyt. Amíg ezeket a darabokat körforgásban tartjuk, nem terheljük tovább a környezetünket sem.

Az üzletben különböző stílusú, jó minőségű ruhák, cipők és kiegészítők lesznek elérhetőek, amiket személyesen én válogatok ki. Arra törekszem, hogy a paletta minél színesebb legyen és a hétköznapi ruhákon kívül alkalmi darabokat is lehet majd találni.

Mivel hiszek abban, hogy egy ruhának több élete van, biztos vagyok benne, hogy sok darabnak újra lesz gazdája.

Emellett pedig tudásommal fogom segíteni a vásárlókat, hogy elégedetten és a hozzájuk illő darabbal, darabokkal távozzanak!


A REUSED-Egy ruha második élete bolt kapcsán pár közérdekű információt is meg szeretnék osztani:

A stílustanácsadások és a REUSED egy helyen lesz megtalálható, Szombathely szívében a Fő tér 23/B. szám alatt.

Éppen ezért a nyitvatartás is úgy határoztam meg, hogy mindenki felé maximális figyelemmel tudjak lenni. (A tapasztalatok és az igények alapján, ami majd működés közben fog kiderülni, az alábbiak módosulhatnak.)

A ruhák bevételére is a REUSED nyitvatartási idejében lesz lehetőség. Kizárólag női darabokat lehet beadni!

A bevétel további feltételeiről érdeklődjetek a kovacs.delinke@yahoo.com e-mail címemen vagy a Deli Style Facebook oldalán keresztül.


Minden alkalommal azon leszek, hogy az érdeklődőket – igény esetén – segítsem a vásárlások során, azonban ilyenkor komplett színtanácsadásra és testalkat-elemzésre nem lesz lehetőség!


A stílustanácsadás szolgáltatásait előre egyeztetett időpontokban lehet igénybe venni!


A tervezett nyitás június 8., hétfő!

Addig is kövessétek a REUSED-Egy ruha második élete Facebook csoportot, ahova naponta töltök fel új szetteket, amik már most megvásárolhatóak!


281 views0 comments