• Deli Style

10x10 stílus kihívás! Tanulj a hibáimból!

Lelkesen vágtam bele a 10x10 kihívásba. Mivel első alkalommal csináltam, izgatottan válogattam össze a darabokat, amiket tíz napig kombináltam. Viszont már az elején bevallom, hogy amit el lehetett rontani, azt elrontottam.

Így pár nappal a kihívás után összegyűjtöttem a tapasztalataimat, amiket átadok nektek, hogy ha ti is belevágnátok, ne járjatok úgy, mint én.

Ez a kihívás itthon sem újdonság, jó páran megcsinálták már. Mindig elolvastam az élményeiket, megnéztem a jobbnál jobb összeállításaikat, de ezidáig nem voltam motivált, hogy én is belevágjak.

Mi változott most? Egyszerű a válaszom. Volt időm kigondolni és megtervezni, mikor szeretném megcsinálni a challenget. Bár ahogy olvasni fogjátok a gépezetbe került egy kis porszem.


Mi a 10x10 gardrób-kihívás?

A lényege, hogy a ruhatárunkból válasszuk ki azt a tíz darabot, amit tíz napig más és más kombinációkban viselünk.

A stílus kihívást Lee Vosburgh 2015-ben indította útjára. Kreatívabb szemléletet szeretett volna vinni az öltözködésébe. Arra szerette volna ösztönözni magát, hogy nyitottabb legyen a ruháival kapcsolatban.

Ahogy oldalán is írja


1 | A RUHATÁRADBÓL VÁLASSZ KI 10 DARABOT

2 | CSINÁLJ 10 KÜLÖNBÖZŐ ÖSSZEÁLLÍTÁST BELŐLÜK

3 | VISELD EZEKET 10 NAPIG

4 | ÉLVEZD A KIHÍVÁST ÉS NE VEDD TÚL KOMOLYAN

(A negyedik pont átsegített azon, amire amúgy rágörcsöltem volna)

A tíz napot egyben is meg lehet csinálni vagy akár ketté osztva a hétvégét kihagyva.


Az eredeti kihívásba beletartoznak a cipők is. Itt tettem engedményt és azokat kivettem a listából. Amikkel kedvünk szerint variálhatunk, azok a táskák, ékszerek, sálak. Kiegészítőkkel pedig egy-egy szettnek ezer arca is lehet.

Azonban mielőtt kiválasztanánk a darabokat, érdemes néhány tényezőt figyelembe venni:

  • Időjárás

  • Csak hétköznapok lesznek vagy a hétvége is beleesik

  • Milyen helyekre megyünk? Lesznek-e benne különlegesebb események?


(A fényviszonyok és a használt filter nem mindenhol adja vissza a ruhák eredeti színét)


Mindegyik összeállítást kedveltem, de a negyedik és az utolsó volt a kedvencem. Kár lenne tagadnom, hogy szeretem a fekete-fehér kontrasztot, legyen az ruhán vagy kiegészítőn.

Azonban szükség volt kiegészítésre.Extra darabként bekerült egy sárga tweed blézer, amit a Lakásbutik májusi online eseményén szereztem be. Egy fekete műbőr kabát, amit egy gardróbrendezés alkalmával a kedves ügyfelem nekem adott, mert neki a fekete nem volt előnyös. Továbbá a kabát alá felvettem egy vékony fekete pulóvert is. (Annyit elárulok, hogy amikor ezeket a fotókat csináltam a pulóver mosásban volt, így azt nem tudtam felvenni.)

Mivel a felvezetőben már írtam, hogy a kihívásom nem sikerült túl jól, ráadásul plusz darabokat is be kellett vetnem, itt az idő, hogy beavassalak titeket a buktatókba.

Azt gondoltam, hogy májusban nem lehet gond az időjárással, főleg, hogy mielőtt elkezdtem volna a kihívást, pazar napsütésben fürdőztem.

A jó tervezhetőség szempontjából fontos, hogy megnézzük hogyan alakul a hőmérséklet. Biztosnak vettem azt, amit a telefonom mutatott, ezért például a felsők kiválasztásánál napos időjárással számoltam. Így se egy pulóver, se egy blézer nem került fel a 10x10-es listára.


A márciusi és áprilisi hónapoknál megszokott, hogy szeszélyesek, de arra egyáltalán nem számítottam, hogy a május is ilyen lesz. Rendesen próbára tett és ez volt az a meghatározó tényező, ami miatt "megbukott" a kihívásom.


Éppen ezért egy darabot (fekete csipkés szoknya) nem is tudtam használni, mert így is küzdöttem az elemekkel. Mivel fázós vagyok, kénytelen voltam a fent említetteket bevonnom. A farmer culottet is - aminek a szárait magam vágtam le - azért vettem fel öt alkalommal, mert az volt a legmelegebb darabom.


Ebből is látszik, hogy még a tavaszi 10x10 kihívásban szereplő ruhákat is úgy kell összeállítani, hogy mindenképpen legyen legalább egy blézer vagy pulóver.


A másik szempont, amire jobban kellett volna figyelnem, hogy ha beleesik a hétvége, akkor tervezzek kényelmesebb, 'otthon maradós' darabokkal is.


Ha biztosra szeretnétek menni, akkor Lee Style Bee oldalán találtok egy amolyan kezdő csomagot, ami segítségetekre lehet. Kezdőként nekem is ez alapján kellett volna haladnom.

2 pár cipő (egy magassarkú és egy lapos)Pairs of Shoes (1 heel + 1 flat)
4 felső (jó, ha tudjuk rétegezni)
1 ruha
2 nadrág és/vagy szoknya
1 kabát (pl. farmerdzseki)

Összességében élveztem a tíz napot, de jobb lett volna, ha nem szórakozik velem annyit az időjárás.


Amit még tanultam belőle:

Sokkal jobban szeretem és értékelem a többi ruhámat. A végén már vártam, hogy más darabokat is viselhessek.


Nem ördögtől való a kapszula ruhatár. Kevés ruhát is lehet sokféleképpen kombinálni és különböző kiegészítőkkel feldobni. Bár hosszú távon nem tudnék létezni vele, de ez is megmutatta, hogy nem kell rengeteg ruha ahhoz, hogy változatosan öltözzek és azzal sincs semmi baj, ha egy darabot egymást követő napokon veszek fel.

Egy kicsit pedig a lelki oldaláról megközelítve. Attól még, hogy valami nem pontosan a terv szerint sikerül, nem kell kudarcként megélni. Inkább megjegyezni, hogy legközelebb mit lenne érdemes máshogyan csinálni.


A kihívás nincs időponthoz követve, bármikor ki lehet próbálni és az olvasottak ne tántorítsanak el titeket! Azért írtam le az élményeimet, mert más tévedéséből is lehet tanulni.


Mindazoknak ajánlom a 10x10 stílus kihívást, akik újra fel szeretnék fedezni ruháikat, akik kreativitásukat szeretnék edzeni, akik kapszula ruhatárban gondolkodnak, akik leálltak a vásárlással és igazából mindenkinek, aki meg szeretné tudni, mit hozhat ki 10 darabból 10 nap alatt.

440 views0 comments