• Deli Style

A legvirágosabb és legpörgősebb szoknyám,ami valaha volt

Úgy gondolom, hogy a stílusom mára kiforrta magát. Ha vásárolok – legyen az új vagy second hand darab – tudom, mit akarok. Kizárólag olyan ruhákra szoktam igent mondani, amiket be tudok építeni a ruhatáramba és amik, illenek az egyéniségemhez. Szeretem az egyedi és csinos dolgokat!

De mikor lesz valóban egyedi egy ruha? Ha pontosan ránk van szabva és akár az anyagválasztás, akár a fazon tekintetében saját elgondolás alapján készül el.

Az Instagramnak vannak árnyoldalai, azonban, ha ezekről megfeledkezünk egy egészen kellemes platform.

Hogyan van ez összefüggésben a pörgős szoknyával?

Ennek az oldalnak hála nagyon sok kedves emberrel ismerkedtem meg. Vannak olyanok is, akikkel még személyesen nem volt alkalmam találkozni, de örülök, ha hallok felőlük, ha megoszthatjuk egymással akár szakmai, akár személyesebb élményeinket.

Úgy is mondhatom, hogy

egy igazán támogató közösségben érzem magam!

Itt ismertem meg Petrát is, akit @wakimeinspring néven találtok meg.


Petra nagy hangsúlyt fektet a fenntartható divatra és ahogy a profiljában is írja, környezetbarát stílustippeket oszt meg velünk. Igazi üde színfolt!


Bár stílusunk eléggé különbözik, mégis nagyon szeretem a vibráló árnyalatú, nőies szettjeit.

A szoknya projektet pedig a képen látható barackos ruhája indította el.

Petra a varrás szerelmese, hobbi varróként elég sok mindent elkészít magának és ilyenkor is törekszik a 'zero waste' megoldásokra.

Így Ő lett az, aki megvarrta nekem a legvirágosabb, legpörgősebb szoknyát, ami valaha a ruhatáramban volt.


Inkább a sportosabb, lazább stílus kedvelője vagyok, de néha a nőiesebb darabok is vonzanak. Ebben a szoknyában pedig minden benne van, amit nekem egy nőies darab jelent.

Először ugyan egyszínű anyagban gondolkodtam, viszont amikor néztem a különböző textileket egyből mondtam, hogy ebből szeretném a szoknyát.

Sok benne a narancsos és a tört árnyalatú virág, viszont összességében a fekete alappal egy erős kontrasztot alkotnak, így még a sötét tél (tél-ősz) színtípusnak is megfelelő.

Nem tudok varrni, varrógépet is talán egyszer próbáltam, így a szoknya elkészítésének fázisaiba nem tudlak beavatni titeket.


Azt viszont el tudom mondani, hogy a varrás is egy alternatíva arra az esetre, ha nem szeretnénk fast fashion üzletekben vásárolni, illetve, ha valóban egyedi darabokat szeretnénk magunknak.

Azt veszem észre, hogy a varrás ismét egyre nagyobb teret hódít.

Ha pedig valaki még nem sajátította el, rövidebb vagy hosszabb tanfolyamok keretében megtanulhatja a fortélyokat. Ahogy néztem az interneten szinten minden nagyobb városban indulnak képzések.

Workshopok formájában arra is van lehetőség, hogy szakértői segítség mellett elkészítsünk egy egyszerűbb darab, így bele lehet kóstolni a varrás élményébe.


Biztosan fenntarthatóbb, ha varratunk vagy magunknak varrjuk meg a kívánt ruhadarabot.

Azonban van egy tényező, ami miatt szerintem érdemes átgondolni ezt a kivitelezési formát. Itt csak a személyes tapasztalatomra támaszkodom, ami egyáltalán nem reprezentatív.

A textíliák ára sok esetben meglepően drága. Természetesen ennek is megvan az oka.


A fővárosban élőknek egyszerűbb dolga van,mert sok kiskereskedés van, a nagykereskedések is itt találhatók. Az egészen olcsótól, az exkluzív anyagokig terjed a kínálat. Budapesttől távolabb már nincs ekkora választék. A vidéki kereskedések többségében innen szerzik be az árut. Így biztos, hogy pl. Szombathelyen drágább lesz a termék, hiszen a textil árán túl vannak még egyéb költségek is, amiket az árba kalkulálnak.

Van néhány nagykereskedés, ahol az árukészletet importból szerzik be. A kiskereskedések tőlük vásárolnak. Ha előbbinél növekszik az ár, érthető, hogy az utóbbinak is emelni kell, hogy legalább egy kis haszon is legyen.

Ha már a varrásról van szó érdekességként az alábbiakban felsorolom, milyen ruhakészítési kategóriák léteznek:

  • Ready-to-wear (konfekció ruha): a konfekció latin eredetű szó. Ruházati termékek nagyüzemi, tömeggyártásban történő előállítását jelenti.


  • Made to measure (méretre igazított): meglévő fazonokból kiválasztva egyet az illető testalkatához és méreteihez alakítják az adott darabot.


  • Semi-bespoke (méretre gyárott és tervezett iparilag): ez az eljárás nem annyira drága, mint a bespoke, viszont az igényesség már itt is visszaköszön. Ahogy a bespokemagazin.hu szerint, ha a bespoke szabászat az Everest csúcsa, akkor a semi-bespoke "az utolsó alaptábor a csúcstámadás előtt." Egy ilyen öltöny géppel készül, de pl. a gomblyukak, az ujjakat, a gombokat, a gallért már kézzel varrják, rögzítik.


  • Bespoke (méretre gyártott és kézműves módszerekkel tervezett): ahogy már felvezettem a bespoke a csúcs! Teljesen az ügyfél méreteire készül a darab. Ebben az esetben kézzel készül a szabásminta is majd a további lépések szintén. Egy bespoke öltöny elkészítése akár 180 munkaórába is telhet.


  • Haute couture: francia kifejezés, ami annyit jelent, hogy magas szabászat. A legmagasabb színvonalú ruhakészítés, exkluzív és egyedi gyártás. Hogy egy divatház megkaphassa a couture ház címet szigorú követelményeknek kell megfelelni. Pl. saját szabászatot kell működtetni Párizsban, ahol legalább húzs alkalmazott van teljes munkaidőben.

Visszakanyarodva a varráshoz. Valóban menő és értéket hordoz!


Végezetül csak annyit, hogy boldog vagyok, hogy van egy ilyen szoknyám! Kora őszig biztosan sokat lesz rajtam, utána pedig jöhet a hideg szezonos változata.

Köszönöm Petra!


Petra Instagram oldalát, Facebook oldalát és blogját a linkeken keresztül érhetitek el.

IRATKOZZ FEL, HOGY

elsőként értesülhess a legújabb bejegyzésekről!

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

© 2020 Kovács Delinke. Minden jog fenntartva.