• Deli Style

Átok vagy áldás a magassarkú?

„A magas sarok paradoxon. A nő erőteljesebbnek látszik tőle. Ha hosszabb időn át viseli, ördögi kínzóeszköz, felelős minden rosszért, a kalapácsujjtól a lúdtalpig. Ám ha a hatás kedvéért hordja, csodát tehet, felruházhatja viselőjét minden csáberővel. A nők a papucsba belebújnak, az edzőcipőt hordják, ám a magas sarkú cipőt viselik!”

Fotó: pxhere.com


Viselése a nőket magabiztosabbá teszi, biztonságosan csak egyenes törzzsel lehet közlekedni bennük. A magas sarkú cipő tagadhatatlanul a nőiesség egyik szimbóluma. A nők körében igazán közkedvelt viseletek lehetnének, ha akár egy teljes munkanap során komfortot nyújtanának.

A következőkben a magas sarokkal kapcsoltaban egy komplexebb cikket olvashattok, amiben az alábbi témákat fogom érinteni:


 • Stiletto, avagy a tűsarkú cipő története

 • Vajon káros-e a magassarkú viselése?

 • Ideális sarokméret

 • Hordható fazonok és tippek


A stiletto története

A magassarkú történetét homály fedi. Annyi biztos, hogy megemelt talpú lábbeliket már az ókori rómaiak és görögök is viseltek. A platform szandálokat kothorninak vagy buskinsnak nevezték, amiknek vastag parafa talpuk volt.

Fotó: Kothorni és buskins - Forrás


Az idő előrehaladtával sem tűntek el a platform megoldások. A középkorban nők és férfiak egyaránt viseltek cipőjükre rögzítve, ami azt a célt szolgálta, hogy a drága lábbelijük ne legyen koszos, sáros.

Ha továbblépünk a lábbelik történelmében, látni, hogy a magassarkú mindig is ott volt.

Fotó: Cipő 1590-ből, Northampton Museums and Art Gallery


Ebből emeltem ki azt a pici, ám annál lényegesebb szeletet, amiből megismerkedhettek a stilettoval, ami

„a modern cipőgyártás összes csodája közül a legnagyobb.” - Linda O’Keeffe-Cipők

Már a 19. század végén is megjelentek a vékony magas sarkú cipők, de fényképes bizonyítékot 1940-es évekből találtak először. Mistinguett párizsi sanzonénekesnő Andre Perugia tervezte cipőket viselt, amik nem kifejezetten stilettok voltak, de a tervező már elkezdte a sarkak vékonyítását.

Fotó: André Perugia cipő 1934 - MET Museum


A forrásokat olvasva nem egyértelmű számomra, hogy kinek a nevéhez fűződik a stiletto. Néhány bejegyzésben azt olvasni, hogy sokan Roger Vivierhez kötik a design feltalálását, de ezt tévesen teszik, hiszen Kristin S. Wagner tervező érdeme volt. Azonban róla több információt nem találtam. Olyan értekezések is vannak, akik Salvatore Ferragamot említik elsőként. Így nem tudni, hogy ki állt elő az ötlettel, viszont a legalább tíz centiméteres sarok 1952-ben jelent meg egy klasszikus, hegyes orrú pömpszön (körömcipő). Ekkor már Olaszországban gyártottak tűsarkúkat és Roger Vivier nagyjából ugyanekkor alkotta meg a saját változatát.

Az eredeti, vékony tűsarok -szélessége nem több, mint 5 milliméter. A sarok hossza 6-15 centiméter, de akár magasabb is lehet a nagyobb talprésznek köszönhetően.


A technológiai fejlődés révén a fa sarkokat leváltották és fémből kezdtél el készíteni, ezáltal azok strapabíróbbak lettek, mint fából készült társaik. Így a sarok szélessége is egyre kisebb lehetett.

Fotó: Dior X Roger Vivier és az Aiguille stiletto 1954-ből


Úgy tűnt, hogy a Beatles uralta korszakban nem volt kulcsszereplője a divatnak, azonban a nők rendületlenül hordták.


Majd Manolo Blahniknak hála a 70-es évek közepén visszatért, bár ő a ‘needle’ kifejezést adta ennek a típusnak. Az újabb térhódítása a 21. század elejére tehető.


A fiatal, divatot kedvelő és azt követő nők tömege kezdte el hordani a mindennapi- és irodai viseletek kiegészítőjeként, hogy valami pluszt adjanak öltözékükhöz.


Bár sokféle magas sarkú cipő létezik, s mindenki megtalálhatja a kívánt modellt, de arra figyelni kell, hogy

nem minden magassarkút lehet a tűsarkúak közé sorolni, de minden stiletto sarkú cipő a magas sarkúak kategóriájába tartozik.

Mi is rejlik a vonzereje mögött?

Hosszabbítja és karcsúsítja a hölgyek lábát, a lábfej kisebbnek tűnik. A könnyed lépteknek köszönhetően a stiletto sarkú cipő viselője a magabiztosságot tükrözi.

Azonban fontos, hogy bármennyire is szép egy tűsarkú cipő, ha viselője nem tud járni benne, odavész az összkép!


Kislányként Hamupipőke meséjét hallgatva még az üvegcipőről álmodoztunk, de mára már nevet is kapott a lábbeli: Manolo Blahnik, Jimmy Choo, Christian Louboutin vagy Sergio Rossi.

Fotó: Jimmy Choo, Louboutin, Manolo Blahnik


Tény, hogy a magassarkúval bármelyik összeállítást egy másik szintre lehet emelni, de ennek ára is van. A magas sarkú cipő káros az egészségre és nem mindig nyújt kényelmet, ám ez nem akadályozza meg a nőket abban, hogy alkalmanként vagy akár naponta viseljék.

Egy nőnek átlagosan 9 pár magassarkúja van.

Forrás

Melyek azok az alkalmak, amikor a hölgyek leggyakrabban elővesz egyet a szekrényből?

 • Bármilyen különleges eseményre

 • Bálok, partyk

 • Munkahelyre

Fotó


Ahogy említettem a nőiesség egyik szimbóluma, ám gyakori viselésének káros hatásai is lehetnek. Ezt több orvos egybehangzó véleménye is alátámasztja.

A magassarkú terheli a bokát, térdet, medencét és az egész gerincoszlopot. Ilyenkor igazából a testsúly a lábujjakra nehezedik, ahelyett, hogy egyenletesen oszlana szét az egész talpon. Mivel megemeli a sarkakat a test gravitációs központja is eltolódik, amit a meghajlott alsó hátszakasz ellensúlyoz és a gerinc helyzete is megváltozik nyomást gyakorolva a hát és nyak idegekre. Ez akár fejfájást is okozhat.


Másik kellemetlen hatása az Achilles-ínt érintheti, ami a megemelés hatására megrövidül, majd a lapos lábbelire való váltáskor megnyúlik, ami fájdalmas lehet.


Az interneten pedig sok képet látni arról, hogy még milyen maradandó deformitásokat okozhatnak ezek a csodás lábbelik. Ezektől a fotóktól most megkímélnélek titeket.

Ideális sarokmagasság

Mindezek ellenére nem kell lemondani a magasabb sarokról, ugyanis a lábfejnek van egy természetes hajlási szöge, amiből megtudhatjuk mekkora sarkú cipő számunkra a legideálisabb.


Továbbá vannak olyan számítási módszerek, amivel ezt egyszerűen kiszámíthatjuk.


1. Mindennapos használatra

Ez lesz az a méret, ami akkor sem lesz káros a testnek, ha egész nap viseljük.


2. Az ideális magasság

Az ideális sarok méretének megtalálásában ez a képlet segítségünkre lehet.

Ha magamat nézem, akkor ((167,5/81)-1,61)x10=4,5 cm.

Azt hiszem még egy ilyen cipőben is tudnám hozni a napot. Ez egy elfogadható magasság.


3. Optimális sarok maximum mérete

Ez az érték mutatja meg, hogy maximum mennyit bír el a testünk. Ezek a cipők nem mindennapos használatra ajánlottak, inkább egy-egy eseményre, különlegesebb alkalomra. Azonban jó, ha legalább egy ilyen pár van a szekrényünkben.


A talp hosszát felezzük, majd ezt a számot is elosztjuk 1,618-cal. Esetemben ez: (24,5/2)/1,618=7,5 cm


Bármelyik számítás eredményét megnézve elmondható, hogy bár a 10 cm vagy annál magasabb sarkú cipőkben rendkívül szépen mutatnak a lábak, minden izom megfeszül és viselésük közben kihúzzuk magunkat, mégsem ideálisak.


Úgy gondolom ennyi betekintés elegendő volt és rá tudtam világítani arra, miért nem jó jó a rendkívül magas sarkú cipő. Ezt tovább nem is érdemes taglalni, hiszen biztosan volt már mindenki olyan helyzetben, amikor mindent megadott volna azért, hogy levehesse a magassarkúját.


A következőkben összegyűjtöttem néhány csinos lábbelit, amik ráadásul kényelmesek is. Ebben nem szabad kompromisszumot kötni, mert semmi sem tudja úgy elrontani a napot, mint egy kényelmetlen cipő!

A tanácsadások során arra is ki szoktam térni, milyen trükkökkel lehet nyújtani a lábakat. Mutatok három lehetőséget, amikkel anélkül tudunk optikai tuningot adni lábainknak, hogy nem kell 10 centis sarkakon egyensúlyozni.


A nude cipőről a héten már esett szó, ahol személyes példámon (FB, IG) keresztül mutattam meg, mennyit tud segíteni a megfelelő lábbeli. Ezt a darabot tavasztól kora őszig lehet viselni, nyáron pedig még a nude színű szandállal lehet kiegészíteni a cipőtárat.


Vannak azok a helyzetek, amikor a magassarkú nem opció. Több ilyen esettel is találkoztam. Ilyenkor más módszerhez nyúlunk. Egy egészen egyszerű mozdulat az egész. A felső betűrésével pár centit lehet nyerni és látványos lesz a különbség.


Bár a pántos cipő legtöbb esetben rövidítik a lábakat, azonban az alacsonyan elhelyezkedő pántok még számításba jöhetnek. Ugyanis van olyan is, amikor a lábfej formája miatt a cipők nem illeszkednek megfelelően, ezért folyamatosan úgymond kijár a láb a cipőből. Ilyenkor mindenképpen pántos megoldásokat kell keresni.


Nem szeretnék lebeszélni senkit sem a magassarkúról, azonban a fentieket érdemes szem előtt tartani és egészségünk érdekében inkább egy pár centivel alacsonyabb típust választani.

IRATKOZZ FEL, HOGY

elsőként értesülhess a legújabb bejegyzésekről!

 • Facebook
 • Instagram
 • Pinterest
 • YouTube

© 2020 Kovács Delinke. Minden jog fenntartva.