• Deli Style

Beango márka, ami vagány, sokszínű, városi perszónáknak készül-interjú Kretter Beával

Biztos megvan az az érzés, amikor évekkel ezelőtt kinézel magadnak egy ruhát, vágyakozol rá, egy nap többször is megnézed a fotóját, de akkor épp nem tudod megvenni.

Aztán hiába telik az idő, még mindig beugrik annak a darabnak a képe. Elkezded keresni az interneten, hátha valaki eladná az övét. De semmi. Majd a karantén nem tudom hányadik napján szembe jön veled!

S ennek a váratlan találkozásnak nem csak az lett az eredménye, hogy az évek óta keresett darab gazdája lettem, hanem magával a tervezővel, Kretter Beával is készítettem egy interjút, amiben őt és legújabb kollekcióját is megismerhetitek.

Fotó: Kretter Bea


Elképzelem, ahogy ülünk egy finom kávé mellett miközben Bea mesél nekem.

Mesél a bajai Stílusműhelyről, arról, hogy a Beango márkán túl közösséget szeretne építeni olyan nőkkel és olyan nőknek, akik egyediek és különlegesek, de valami mégis megfékezi őket abban, hogy kiteljesedjenek, hogy megmutassák mennyi minden rejlik bennük.

Gondolataival rögtön azonosulni tudok, hiszen a munkám során én is ebben segítek a vendégeimnek.


„A Beango, mint márkanév 2008-ra vezethető vissza, amikor elkezdtem blogolni Kolozsváron. A blogon fedezett fel egy erdélyi művésznő, aki kicsábított Budapestre gyerekruhákat tervezni. A fővárosban aztán a blogolással az elsők között léptünk be, néhány sorstársammal a hazai divatszférába, ott ültünk az első sorokban a divateseményeken, bálokon és fesztiválokon, közben én már javában tanultam divattervezést.


2013 őszére készült el az első hivatalos kollekció, éppen, ahogy befejeztem a tanulmányaimat Budapesten, és a vizek városába költöztem, Bajára. Volt egy kis háztartási varrógépem, aminek az árát az egyetemi évek alatt gazdálkodtam ki.

A 2. emeleti panellakás nappalijába rendezkedtem be, a pasim örömére, aki kikészült a földön széthordott cérnaszálaktól. Egyszer sértődöttségemben azt mondtam neki, hogy a „cérnáim is én vagyok”, jót nevettünk, azóta is emlegeti.” – árulja el a márka kezdeti lépéseit.


Kis háztartási gépével kezdte el készíteni az overálokat és a kabátokat, amikre már akkor is volt kereslet és ez még nagyobb lendületet adott a továbbiakhoz.


Bea arról is őszintén beszél, hogy kezdetben mi volt az egyik legnagyobb kihívás:


„Azt tudni kell rólam, hogy nulla vállalkozói ismerettel rendelkeztem, egyenesen irtóztam attól, hogy pénzt kérjek az emberektől, rettegtem és a nyelvemet harapdálva válaszoltam, amikor kérdezték, mennyibe kerül. Ez ugye alapból kizárta azt, hogy ebből valaha is megéljek, ha nem változtatok a hozzáállásomon. Mindenesetre én azt hittem nagyon menő vagyok, amiért – bár nem élek meg belőle – van egy ruhamárkám. Egy idő után rájöttem persze, hogy ez így nem oké. Aztán több év tanulás, fejlődés, önismeret és coaching után újraindultam 2019-ben.


Az új vállalkozást énmárkára építettem, mert elég önző vagyok ahhoz, hogy a jövőben úgy alakítsam a szolgáltatásaimat, ahogy az nekem és a közösségemnek a legjobb, leghasznosabb, legkényelmesebb.

Júniusban elindítottuk húgommal amuhelymagazin.hu online női blogmagazint, ez egy több éve dédelgetett ötletünk volt.


Decemberben pedig megnyitottam a bajai Stílusműhelyt is, egy családias polgári stílusú lakásban, a város központjában, amiben helyet kapott a kis varroda, tervezőműhely, egy fotóstúdió és számtalan kreatív, önismereti és stílus workshop."


A Stílusműhely ajtaja mögött több zajlik annál, hogy a Beango darabok ott készülnek. Talán fogalmazhatok úgyis, hogy egy olyan kreativitással és energiával teli tér, ahol:


„Missziómnak tekintem a stílusos közösség építést. Azt értem ez alatt, hogy


szeretnék azon nők mellett állni, akikből nagyon kikívánkozik, az egyedi, különleges énjük, de valami gát van mégis bennük,

lehet az a szomszéd lenéző tekintete (amiért felvett egy különlegesebb, egyéniségét jól tükröző ruhadarabot), vagy lehet az mélyen legbelül valami más blokk, amivel érdemes foglalkozni.” -mondja Bea, aki hasonló dolgokon ment keresztül, így tudja mire van szüksége a nőknek.


A tervezés során is olyan darabok kerülnek ki kezei közül, melyek kifejezőek, mesélnek viselőjükről.


S milyen is a Beango nő:

„egy vagány, sokszínű, városi perszóna.”

Fotó: Kretter Bea - Akik Beangot viselnek


Hanyag elegancia, sportlux és könnyű avantgárd jellemzi a szabásvonalakat és az anyagválasztást, melyek által más értelmet kap a nőiesség. A Beango ruha fizikai és lelki komfortérzetet kínál.


Nemrégiben debütáló új kollekciója kapcsán arról is kérdeztem, hogyan zajlanak a tervezői munkálatok, hogyan áll össze egy kollekció.


„Ennyi év tapasztalat után én azt gondolom, ahány tervező, annyi szokás. Alapvetően előbb szükség van egy témára, lehet az egy film, egy dal, egy személy, de lehet az egy ügy is, ami mellé állunk. De van olyan tervező, aki elmegy a textilvásárra és hagyja, hogy az anyagok inspirálják. Ha üzleti szemmel nézzük, akkor fontos, hogy igazodjunk a vásárlási szokásokhoz, a divat és a gazdasági trendekhez.


Ezek teljes egészében át kell hassák a tervezői folyamatot, mely során elkészülnek a kreatív vázlatok, rajzok, később pedig a technikai rajzok, ami alapján készülnek a szabásminták, majd a szabásminták alapján a mintadarabok.

Mi ezeket a mintadarabokat befotózzuk, hogy el tudjuk küldeni a boltoknak, akik kiválasztják, melyek kerüljenek az üzleteikbe.


De mielőtt üzletbe kerülnek, egy private sale keretén belül, elővásárlási joggal és kedvezménnyel juthatnak hozzá azok a törzsvevők, ügyfelek, akik a Stílusműhely Facebook zárt csoport közösségét képezik.

Ez egy olyan zárt közösség, akiknek fontos a belső és külső stílusuk egyensúlya, az egyéniségük megélése, és nem utolsó sorban a helyi kisvállalkozások támogatása.”

Bea igazi modern nő és üzletasszony, akinek egyaránt fontos, hogy a nők jól érezzék magukat a bőrükben és aki hisz abban, hogy egymás támogatásával sok mindent el lehet érni.


Számára nem csak az fontos, hogy kikkel veszi körül magát, hanem az is, hogy milyen környezetben él és azért minél többet meg szeretne tenni!

Úgy gondolja, hogy „a fenntarthatóság már nem egy lehetséges plusz, hanem kötelező és elvárható alapja kell, legyen egy márkának, egy vállalkozásnak.


Tavaly márciusban azt írtam egyik blog bejegyzésemben, hogy „nem kell drasztikus változtatásokat tegyünk egyből, ha ez nem megy, de fontos, hogy ha apránként is, de beépítsük a fenntartható eszközöket az életvitelünkbe, szinte észrevétlenül, természetes rutinná alakítva, hogy a gyerekeink már ebbe szokjanak bele.” Most már azt gondolom, hogy DE:

drasztikus változásokra van szükség, úgy a magánéletben, mint a vállalkozásban."

Erre nem is erősíthetett volna rá jobban, mint legújabb kollekciójával, ami a Szívügy fantázia nevet kapta.

Egy mély és valós témát dolgoz fel, ami az emberiséget megmozgatta afelé, hogy elkezdjen komolyan foglalkozni a környezetével, és védeni azt.

Arra bíztat, hogy kezdjünk tudatosan élni, és gondolni a mi, és a következő generációk jövőjére. Bár a téma igen szomorú és negatív kicsengésű, a feldolgozása ennél barátságosabb, lásd ahogyan a koalák egymásba kapaszkodva mosolyognak a textilről.

A Szívügy kollekció (a teljes méretért kattinst a képekre)


Ezt a fontos üzenetet olyan mintán közvetítve adja át, ami maga festett vegyes technikával, majd az digitalizálva lett és rányomtatással kerültek a finom textilíákra, melyek kiválasztásakor fontos szempont volt a bőrbarát funkció.

Színvilága nem a nyáron megszokott élénk, világos árnyalatokban játszik, sokkal inkább egy karakteres, természetes erdei színvilág.

A tavasz-nyári kollekció személyisége egy visszafogott, de vagány stílust képviselő karakter, aki az öltözéke tekintetében kényelemre és funkcionalitásra törekszik, valamint fontos számára, hogy hű maradjon egyéniségéhez.

Fotók: Beango-Szívügy kollekció


Tizenkét éves tapasztalattal a háta mögött érdekelt Bea a véleménye a magyar divatiparról, arról, hogyan ítéli meg a magyar tervezők helyzetét.

"Divatbloggerként volt szerencsém végigkövetni a fejlődést, több mint 10 éven keresztül. Láttam több márkát felemelkedni, aztán eltűnni, aztán újrakezdeni és vergődni a körülményekben, mai napig sok kis designer bolt és webshop nyílik, hogy „támogassa a magyar tervezőket”, ami nagyon jó, de sajnos a legtöbb eredménytelenül, pár hónap vagy év után bezár.


2011-ben volt egy előadás a Corvinus Egyetemen, ahol a divat jelenét és jövőjét tárgyalták ki szakemberek, köztük tervezők és divatmagazin szerkesztők. Akkor még egzotikumnak számítottak a magyar divatbutikok, és kevés volt a divattervező vállalkozó (a régi nagyobb divatházakon kívül persze, mint a Hegyi Lucia vagy Zoób Kati), de Szűcs Péter (a Marie Claire vezető szerkesztője) szavaival élve, „már kocogunk a jó irányba, hiszen az elmúlt 1-2 évben nagy divat lett a divatról beszélni”. Bujdosó Bianka (blogger, divatmarketinges/OurFashion blog) állítása szerint “pozitív durranás előtt állunk”. Erről beszéltek 9 évvel ezelőtt.


Már akkor felvetődött a kérdés, hogy a Gellért-hegyet vagy a Mount Everestet akarja megmászni a tervező. Aki a Mount Everestet akarja megmászni az kénytelen nemzetközi terepre evezni, mert egyébként itt Magyarországon ez még mindig csak egy drága hobbi (ezt Joo Beatrix-al, a Sentiments tervezőjével beszélgettük nemrég). Persze ha ügyesen és nem csak kreatív, hanem vállalkozói, gazdasági alapokra is van építve az a márka, akkor el lehet éldegélni belőle belföldön is.

Ez az én személyes tapasztalatom.

Mert én vagyok az, aki nem szeretné megmászni a Mount Everestet. Van egy kislányom, egy csodás műhelyem, egyéb kibontakoztatásra váró ötleteim, amikhez nem kell beállnom a nagy mókuskerékbe, és terheket meg végtelenbe nyúló elköteleződést vennem a nyakamba.

Na de aki nagy hegyet akar mászni, annak viszont szuper lehetőség az, hogy az állam felkarolta a magyar divatipart és úgy gondolom itt elkezdődött valami nagy és új.


A Magyar Divat és Design Ügynökség ugyanis nemzetközi mentorprogramot indított. Azt írják, hogy „minden szempontból sikerekben gazdag évet tudhat maga mögött 2019-ben a Magyar Divat & Design Ügynökség. A hazai divat- és design ágazat fejlesztése érdekében tevékenykedő szakmai szervezet közreműködésével tavaly nyolc nemzetközi szakmai eseményen, illetve tizennyolc hazai rendezvényen mintegy 153 magyar márka vehetett részt, amivel több tízezer emberhez sikerült eljuttatni a magyar termékek hírnevét külföldön és itthon is. Az ügynökség által szervezett oktatási programokon 80 hazai és nemzetközi szakember vett részt, ezeken a mentorprogramokon pedig 2019-ben több mint 30 márka volt jelen. Továbbá a szakmai kapcsolatépítés érdekében két nemzetközi szervezettel kötött együttműködési megállapodást az ügynökség.”


Nagy fejlődés ez a tíz évvel ezelőtti állapotokhoz képest."-mondja.


Ahogy az ágazatban vannak előrelépések, úgy a Beango márkánál is folyamatos a haladás.


Terveit olvasva Bea fáradhatatlannak tűnik. Mostanság mompreneurnek (vállalkozó anya) mondja magát, és csak aztán kreatív szakembernek, aki divattervező és személyreszabott gardróbtervező is.


Kedvenc csomagja az UP-TO-DATE GARDRÓB szolgáltatás, melynek keretében a megrendelő egy teljesen egyedi, személyre szabott mini-kollekciót kap, ami maximálisan az ügyfél igényeire van szabva.


Biztosan rendkívül izgalmas megbízás lehetett, amikor egyik kedves ügyfelének olyan alapanyagot képzeltek el, amire a saját digitalizált festményeiből és fotóiból készült egyedi nyomott minta.

„A képzelet szabhat határokat a lehetőségeknek és nagyon élvezetes a közös munka.”

Szeret több lábon állni.

„A ruhatervezés mellett, kreatív, önismereti és stílus workshopokat szervezek és tartok. Például a városban egyedülállóan színtanácsadást, stíluskonzultációkat, varró alapozó és divattervező képzést, kézműves foglalkozásokat, és különböző közösségépítő találkozókat. Persze ez most a vírushelyzet miatt lelassult, a workshopokat is lemondtuk, úgyhogy most több idő jutott a Beango ruhák gyártására, népszerűsítésére.


Úgy érzem Baja központjában igazi nyüzsgő helyre lelhetünk, ahova feltöltődés betérni.

S ha ez még nem lenne elég. A Stílusműhelyben van egy fotóstúdió is, amit Bea húga kezel.

„De a bejövő munkáknak nagy részében a művészeti vezetését én irányítom. Így a műhely projektben minden tud egységes stílusban működni.” – árulja el.


Annak ellenére, hogy elégedett azzal, amit létrehozott Bea nem áll meg. Számára alap a folyamatos tanulás és fejlődés.


"Minden héten több órát szánok rá, de időnként beszélgetek business coach-al, és részt veszek önismereti workshopokon, idén pedig elkezdem Szegeden a stíluskommunikátor szakot, hogy még magasabb szinten, mélyebb szaktudással tudjam kiszolgálni a közösségemet. " - avat be terveibe.

Fotó: Kretter Bea


Anno divattervező szerettem volna lenni és ismerek olyanokat, akik ezen a pályán képzelik el magukat, ezért megkértem Beát, hogy mondjon néhány gondolatot azoknak, akik tervezők szeretnének lenni.


„Arról tudok beszélni, hogy én mit csinálnék másképp. Frissen végzett divattervezőként, nagy álmodozóként egyből belevágtam a vállalkozásba, nulla vállalkozói ismerettel. Mások tanácsára, miszerint mindenki az alapoknál kezdi, kezdjek el ruhákat javítani a ruhamárkám megalapítása mellett, így elkezdtem szoknyákat és nadrágokat felhajtani. Éreztem, hogy nem jó ez így, de hallgattam a tapasztaltabbra (aki persze nem az én területemen vállalkozott).


Akkor sokalltam be, amikor a szomszéd néni megkérdezte nem e varrom fel a szoknyáját 600 Ft helyett 300-ért, mert a férje most halt meg. Két évig szenvedtem, hogy megéljek belőle, nem sikerült. Mostani fejjel nem is csodálom.


Három év újratervezés következett, mondhatni kényszer-újratervezés, mert közben gyereket vállaltam. Annyit tudtam, hogy nem akarom azt csinálni, amit eddig.

Most már tudom, hogy megfelelő önismeret, önértelmezés nélkül nem lehet olyan vállalkozást építeni, amiben jól érzed magad.

Szóval mielőtt belevágsz a divattervezésbe, az alap szaktudás mellett, (amit egyetemen, képzésen, tanfolyamon szerzel meg, nem autodidakta módon), folyamatosan dolgozz azon, hogy megismerd magad, mire hogyan reagálsz, mit szeretsz és mit nem, hogyan bánsz az emberekkel, hogyan bánsz az időddel.


Ehhez elengedhetetlen némi vállalkozási ismeret. Gyorstalpaló tréningen, tanfolyamon is meg lehet szerezni, de ha van rá mód, a legjobb a kiscsoportos vagy egyéni coaching, az a legcélzottabb, leghasznosabb.

A következő lépés felépíteni egy minden részletre kiterjedő, erős stratégiát. Meg kell nézni milyen erőforrások állnak rendelkezésre, és mire van még szükség, ez alapján csinálni egy pénzügyi tervet. Ha ez mind megvan, akkor szabad elkezdeni vállalkozni.

És soha nem lankadni, mindig fejlődni és fejleszteni!

Láttam már példát olyan jól menő vállalkozásra is, ahol üzleti tervezés nélkül viszi alanyunk a kis boltját a helyi embereknek és működik, de azért igen ritka eset ez. Sőt olyanokat is láttam, akik tervezés mellett mentek csődbe. Elképesztően sok mindenen múlik. Vállalkozáshoz erős személyiség, érzék és bátorság kell."


Akik még nem ismerték a márkát és szeretnének Beango nők lenni, nekik figyelmükbe ajánlom a készülő webshopot, amit majd a www.kretterbea.hu oldalon találnak meg.


Ezenkívül a Facebookon a Beango és a Stílusműhely Baja oldalán is lehet érdeklődni.

Ha pedig elmúlik a krízishelyzet, ismét megnyitják a szegedi Hype Design Store és a marosvásárhelyi Blaze üzleteket is, ahol elérhetőek a Beango darabok.


"A stílus és a márka iránt érdeklődő törzsvevők és a komoly érdeklődők a Stílusműhely zárt csoportba kapnak belépési jogosultságot, amit most érdemes kihasználni, hiszen a vírushelyzet miatt még nem kell sorban állni, egyébként havonta egyszer engedem be azokat, akikről azt gondolom, hogy tényleg odavalók.

Ide azokat várom, akik azonosulni tudnak a missziómmal, és a személyiségemmel, valamint a márka identitásával."


A fentieken kívül a Beango márkát követhetitek az Instagramon is.

259 views0 comments