• Deli Style

Bonprix és a fenntarthatóság?

Amikor már tartósan jó idő van, inkább kacérkodom a színekkel és a mintákkal. Azonban nem kicsiben ugrottam bele ebbe a szezonba, hanem rögtön egy virágmintás ruhával. Választásom egy olyan darabra esett, ami a Bonprix ’Fenntartható kollekciójából’ van.

Most nem csak azt fogom megmutatni, hogyan szabtam a saját színtípusomhoz illő szetté a ruhát, hanem ennek kapcsán arra is kíváncsi voltam, hogy az egyik vezető német ruhaipari cég mit tesz a fenntarthatóság és az átláthatóság érdekében.

Annak ellenére, hogy vannak olyan minták és darabok, amik távolabb állnak tőlem, kísérletezni szeretek. Amikor ilyen új stílushoz nyúlok, arra ügyelek, hogy a saját ízlésemet és színtípusomat ne hagyjam figyelmen kívül.

A színek tekintetében a ruha a tavasz típusoknak lenne tökéletes. Azonban a hófehér farmermellénnyel kompenzálni tudtam, mert az arcom közelében a fehér árnyalat dominál és ott van a smink is, amiben – a már tőlem megszokott módon – a rúzs (Mac-Rebel) kapta a főszerepet.

Ezzel arra szeretnék rámutatni, hogy


nem kell olyan árnyalatról sem lemondanotok, ami nincs a színtípusotoknak megfelelő palettán, de a szemeteknek kedves és beillesztenétek a ruhatáratokba.


Hogyan csináljátok:

  • Kombináljátok a legjobb színeitekkel

  • Megfelelő árnyalatú sminkkel kompenzáljatok

  • Az arcotoktól távol viseljétek


A 'Fenntartható kollekció' ruhája enyhén A-vonalú, lenge kellemes viselet. Farmer- vagy bőrkabáttal ősszel is hordható lesz. Ha pedig a kiegészítőket is górcső alá veszem, akkor nem csak egy kényelmes mule papuccsal kombinálható, hanem akár tornacipővel vagy egy espadrilles modellel is.

Szeretem a több szezonon át bevethető darabokat, így amennyire csak lehet, ki tudom használni azokat.

Ha mindenképpen új ruhát szeretnétek vásárolni, külleme mellett érdemes megnézni azt is, hogy miből készülnek, ahogy erről már korábban írtam.

Címkéjén 100% viszkóz áll, a webshopban termék ismertetőjénél már olvasható a LENZING™ ECOVERO™ jelzés is. (Magáról a viszkózról itt olvashattok.)


A környezetkímélőbb LENZING™ ECOVERO™ vizskózszálak gyártása során kiemelten figyelnek a faanyag beszerzésére, a vegyszerek felelős használatára, valamint az ökológiai és társadalmi elvárásokra is. Az előállításhoz 50%-kal kevesebb víz szükséges a normál viszkózhoz képest.

A Bonprix idén tavasszal már a harmadik fenntartható kollekciót dobta piacra.

Az Otto Group részeként kommunikációjukban hangsúlyozzák, hogy 2020-ban a fenntarthatóság kiemelt figyelmet kap. Továbbá januárban pilot projektet indítottak, amiben a TrusTrace megoldáson keresztül növelni szeretnék az ellátási láncuk átláthatóságát.


A kollekció üzenete: legyünk környezettudatosak, figyeljünk erőforrásainkra. Ennek jegyében a ruháknál környezetbarát nyersanyagok és újrahasznosított forrásokat használnak, melyek előállításához igyekeznek minimalizálni a víz- és energiafelhasználását.


A lenzing vizskózszálakon kívül a kollekció darabjai még a következő anyagokból készülnek:

Dr. Michael Otto által alapított Aid by Trade Foundation hívta életre a Cotton made in Africa" kezdeményezést, amelynek segítségével több mint 650.000 kistermelők olyan országokban, mint Mozambik, Uganda és Zimbabwe megtanulják a hatékony és környezetbarát pamut termesztését. Ez nem csak az embereket és a környezetet védi, hanem a kis gazdáknak is jobb termése lesz. A program céljai többrétűek, pl. a résztvevő országok lakóinak iskolázottságát is növelni hivatottak.

Forrás


Bonprix-Fenntartható kollekció


A Bonprix oldalán a ’A mi felelősségünk’ fül alatt részletesen ismerteti stratégiáját - benne a fent leírtakat is - arra vonatkozóan hogyan fejlesztik a vállalatot fenntarthatóbbá. Négy pillérre koncentrálva mutatják be az erre irányuló céljaikat és lépéseiket, amik mentén egy jobbak szeretnének lenni: környezet, munkafeltételek, árukészlet, elkötelezettség.


Termékeik több mint 30 ország több mint 400 beszállítójától érkeznek. Már csak ezekből a számokból is látszik, hogy a feladat nem kicsi.

Április végén zajló Fashion Revolution hét keretében elérhetővé tették a Fashion Transparency Indexet, amiben idén 250 divatmárka és kereskedőiláncot értékeltek. A mozgalom a divatipar átláthatósága és etikussága mellett kampányol világszerte. Kíváncsi voltam arra, hogy a Bonprix szerepel-e a listában és ha igen, akkor azt milyen számokkal teszi.


Benne van azon vállalatok 53%-ban, akik kitöltötték és visszaküldték a kérdőívet.

A cég által elért 43% összérték közepesnek mondható. A legmagasabb értéket a H&M érte el a maga 73%-kal.

Forrás


Tudom, hogy sokan kedvelik a Bonprix online áruházát és gyakran rendelnek onnan. Ebben valószínű nagyban közrejátszik a megfizethetőség.


Azért azt viszont muszáj leszögezni, hogy a profitorientált szemlélet és a növekedés nem fér össze a fenntarthatósággal, viszont a vállalat által megfogalmazott célok és intézkedés jók. Van előrelépés.


Ugyanakkor felvetődik a kérdés, hogy egy ekkora ruhaipari cég mikor tud 100%-ban fenntarthatóvá válni? Egyáltalán válhat-e? S mikor jön el az idő, amikor a Bonprix és más hozzá hasonló vállalatok teljes mértékben átláthatóan fognak működni?


A 'Fenntartható kollekció' darabjait itt tudjátok megnézni. Viszont belinkelem az angol oldalukat is, mert itt egyben láthatjátok azokat, míg a magyar oldalon hiába szűrtem rá a keresőben, nem szedte külön a kollekció termékeit.

Forrás

125 views0 comments