• Deli Style

Fekete és a színtípusok

Sokan azért hordanak feketét, mert sikkes, mert mindennel is kombinálható és még a kiöntött kávé pacája sem látszik meg egy fekete darabon. Míg vannak azok, akiknek a fekete egészen más jelent. Egy igazi életérzés! A fekete ugyanúgy stílusunk szerves részévé vállhat, mint Coco Chanelnek a gyöngyök.


Nem tudok és nem is akarok szépíteni azon a tényen, hogy a fekete elég nagy szeletét alkotja a ruhatáramnak. Mitöbb, ahogy végignéztem legutóbbi posztjaimat és a blogot, szinte csak feketében láthattok, ráadásul egy korábbi bejegyzésemben arról is értekeztem, hogyan lehet izgalmassá tenni egy teljesen fekete összeállítást.


Amikor a Fashion Days megkeresett a Black Friday kampányukkal – amiben arra kértek, hogy olyan fekete szetteket mutassak be, amikkel ötleteket adhatok arra, hogyan ne legyen megszokott egy fekete outfit – először elgondolkodtam, hogy nem lesz-e sok ebből a „színből”. (Mert ugye tudjuk, hogy a színelmélet nem tekinti színnek!)

De bevallom lubickolni tudok a fekete holmikban legyen szó sportos vagy nőies stílusról.

Így megmutatom Nektek, hogy nekem mit jelentenek a 'totally black' outfitek.

1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / 9 / 10 / 11

Fotók: Kondor Noémi


Bármilyen színnel lehetett volna párosítani a feketét, de maradtam a klasszikusoknál és inkább a részletekben vesztem el.


Különböző anyagokat kevertem össze, amik bár teljesen eltérőek, mégis jól kiegészítik egymást. Némi fémes csillogást sem hagytam ki és a parádés anyagredőzésekkel csak fokoztam a fekete szettemet.


Mivel a feketékkel valóban nem lehet hibázni, ezért az összeállítások darabjait kedvemre keverhetem-kavarhatom. A jól kombinálhatóságot itt se hagyjuk figyelmen kívül.

Miután ódákat zengtem a feketéről, arról is szeretnék írni, milyen módon építhetitek be az öltözéketekbe, ha épp nincs a legjobb árnyalataitok között.


Mert bizony vannak azok a színtípusok, akiknek nem előnyös: nyarak, tavaszok (kivéve az élénk tavasz), ősz típusok (néhány sötét ősz vendégemnek nem volt rossz, csak épp nem szerették a feketét).


Tapasztalataim alapján nehezen vállnak meg a fekete darabjaiktól. De én ilyenkor szoktam a következőket mondani:

  • csak annyit, amennyit szeretnének

  • arctól távol bármilyen számukra kedvest színt viselhetnek

  • a színtípus szerinti öltözködés nem egy matematikai feladat, amit helyesen kell megcsinálni


Úgy gondolom, hogy ezen a téren is kell, hogy legyenek engedmények és vannak olyan kiskapuk, amikkel bármelyik színtípus megtarthatja a feketét.

De beszéljenek helyettem azok a kollázsok, amiket színtípusonként összeraktam.


Tél típusok

A telek akár tetőtől-talpig viselhetik, nem lesz sok nekik, még smink nélkül sem. Ha visszamentek a bejegyzésben, láthatjátok a képeimet, hogy én sötét télként hogyan szeretem hordani.

Segítségként pedig összeállítottam egy termékválogatást, ahol néhány kedvenc fekete darabomat mutatom meg a Fashion Days kínálatából.


Nyár típusok

A nyár színtípusba tartozó hölgyeknek arra érdemes figyelni, hogy az arcuktól távol viseljék. Egy fekete nadrág, szoknya sosem megy ki a divatból. Lehet mintás darabokkal is próbálkozni, a lényeg, hogy a lágy, pasztell árnyalataikat ne felejtsék el bekombinálni.


Tavasz típusok

A telek után a másik élénk típusból az élénk tavaszoknak nem rossz a fekete. De azért arra ügyelni kell, hogy a fekete sötétségét kompenzálják a csodás meleg, élénk színeikkel.


Ősz típusok

Lehet mintákban is gondolkodni. Olyan darabokban, melyekben ott van némi fekete, de nem domináns, nem viszi el a fókuszt. Ezenkívül feketét lehet kiegészítőkben is használni.


A fentiek nem szabályok, inkább tanácsok, tippek, hogyan ne kelljen lemondani erről a népszerű színről.


Viszont egy dologra jó, ha figyelünk. Ahogy a fehér darabok is beszürkülhetnek a sok mosás következtében, úgy a fekete ruhák is veszíthetnek a színükből.


Ha úgy érzitek, hogy ideje lenne egy-két friss darabot beszerezni, ajánlani szeretném a Black Friday akciót, ami egészen vasárnapig (november 22.) tart. Ennek keretében sok-sok termékhez kedvezményes áron juthattok.


De a következőket ilyenkor is tartsátok szem előtt:

  • Nézzétek át alaposan a szekrényeiteket

  • Gondoljátok át, mire van szükségetek

  • Ha vásároltok, a minőséget válasszatok

  • Viselni fogjátok-e az adott darabot legalább harmincszor

Ha ezeket átgondoljátok, bátran mondhattok igent a kiszemelt ruhára, kiegészítőre, cipőre, mert biztosan örömmel fogjátok használni.


A fekete szettek jegyében írodott bejegyzést a Fashion Days támogatta.

245 views0 comments