• Deli Style

Hogyan tűnhet drágának a szetted?-cikkek, amiket újra kellene gondolni

A luxus nehezen megfogható, hiszen mindenkinek mást jelent. Azonban már korábban is megakadt a szemem azokon a szalagcímeken, amik arról szóltak, miket szerezzünk be, hogy a szettjeink drágának tűnjenek, vagy milyen trükköket alkalmazzunk, hogy úgy látszódjon, mintha luxus darabokba lennénk felöltözve.

Ez a bejegyzést elmélkedésnek szánom a témában.

Isabel Albertos illusztrációja a luxus témakörében (Forrás)


A luxus fogalmára több megfogalmazást találtam, azonban szerintem egy definíciót nem lehet ráhúzni, ugyanis a luxus mindenkinek mást jelent. Mindenkinek más jut eszébe róla, ami több tényező együtteséből adódik.

Sajnos sok helyen a tiszta ivóvíz, akár a friss gyümölcs és zöldség fogyasztása vagy a fürdéshez használt melegvíz is még mindig luxusnak számít!


Továbbá azért sem lehet egyetlen meghatározással körbeírni, mert a luxus fogalma a kulturális változásokkal és technológiai fejlődéssel változik és alakul.


De mielőtt a bejegyzés mozgatórugójául szolgáló „hogyan öltözz fel úgy, hogy az drágának tűnjön” tanácsokra térnék rá, még egy kicsit elidőznék magánál a fogalomnál.


Mi az a luxus?

A luxus egy komplex és széles jelenség, aminek se eleje, se vége. A fogyasztói társadalom elméletében ez egy személyes konstrukció.

Ha a közgazdaságtanban, annak is a mikroökonómia részében nézzük, akkor, azokat a javakat hívják luxusjavaknak, „amelyeknek a kereslete a jövedelem változásánál nagyobb arányban nőnek, szemben a létszükségleti- és alsóbbrendű javakkal.” (Wikipedia)

Tehát ha valaki egyre többet keres, akkor egyre többet költ a fent említett javakra, akkor is, ha nincs is rá szüksége. A javak közé tartoznak a divatáruk, drágakövek, ételek, autók és ide lehet sorolni a különböző élményeket és utazásokat is.

Egy másik megfogalmazásban luxus alatt a drága javak bőséges birtoklását értik. A legdrágább anyagi, illetve szellemi javak észszerű szükségleteket meghaladó felhalmozása és élvezete. (Forrás)

Torstein Veblen (közgazdász) ’Dologtalan osztály elméletében” című alkotásában (1899.) olvasható a ’hivalkodó fogyasztás’ kifejezés, amivel arra utal, hogy bizonyos tárgyak a társadalomban elfoglalt pozíciót, státuszt hivatottak képviselni, ergo státusz szimbólumok.


Franca Sozzaninál (28 évig volt az olasz Vogue főszerkesztője) felvetődik a kérdés, hogy a luxus minőség és nem ár kérdése?

Ez egy komplex dolog és aki a luxus alatt a drága dolgokat érti, az még egy régi definíciónál ragadt meg. Ráadásul a luxus nem feltétlenül jelent eleganciát. Manapság is látni olyan embereket, akik méregdrága darabokat viselnek, azonban az összehatás távol áll a luxustól.

Több írásban odáig voltak Billie Eilish Gucci szettjéért. Gucci ide vagy oda, nekem erről minden eszembe jut csak nem az elegancia. Bár az tény, hogy figyelemfelkető volt. S ha már meg akarjuk mutatni a márkát, azt kreatívabb módon is lehet tenni. A jobb oldali szett - úgy gondolom - egy elegáns és kreatív megoldás.


A luxus egyediség, minőség, exkluzivitás, új dolgok felfedezése-írja Franca Sozzani.


Ezzel el is érkeztem azokhoz a cikkekhez, melyek miatt kikívánkozott belőlem ez a bejegyzés.

A legtöbb ilyen írást úgy kezdik, hogy segíteni szeretnének azoknak, akik nem tehetik meg, hogy designer darabokat vásároljanak.

Felmerül bennem a kérdés, hogy erre valóban szüksége van?

Az lenne az igény, hogy minél drágábbnak tűnjenek rajtunk a ruhák, cipők, táskák?


Miközben a bejegyzést írtam a keresőben célzottan kerestem a témára, aminek egész komoly „irodalma” van és nem csak külföldi oldalakon.

A lista – mint mindenben, itt is – végtelen, így csak néhány motívumot szeretnék kiragadni ezekből.

Lista ahhoz, hogyan tűnjön a szettünk drágának és luxinak:

 • Válasszunk klasszikus és egyszerű darabokat

Minél egyszerűbb darabok vannak a ruhatárunkban, annál könnyebb lesz őket kombinálni. Arról már nem is beszélve, hogy, ha az árnyalatok is jól harmonizálnak egymással sosem lesz az az érzésünk, hogy nincs mit felvennünk.

 • Viseljünk fehéret, aztán egy másik cikk azt írta, hordjunk feketét.

A fehér és a fekete összeállítások nagyon elegánsak, azonban, ha a színtípusokat nézzük nem mindegy, hogy milyen fehéret viselünk, továbbá a fekete nem mindenkinek áll jól. Helyette lehet tengerészkéket választani. Az ugyanúgy egy visszafogott eleganciát fog tükrözni.

 • Monokróm szettek

Ez a tanács rendben van. De ne azért válasszunk ilyen összeállítást, hogy luxinak tűnjünk, hanem azért, mert kecsesebbé tesz minket. Az alacsonyabb hölgyeket pedig optikailag nyújtani fogja, mert nem lesznek törések az öltözékben.

 • Legyen egy tökéletes teveszőr színű kabátunk.

Nagyon szépek, de nem minden színtípusnak áll jól. A sötétkék, fekete vagy szürke társaik nem kevésbé stílusosak!

 • Viseljünk aranyat!

Aki kedveli a nemesfémeket, viselje. Azonban itt sem mindegy, melyik aranyról van szó. A meleg színtípusoknak (tavasz, ősz) a sárga arany, míg a hideg típusoknak (nyár, tél) a fehérarany, palládium, platina állnak jól.

 • Mindenkinek combcsizmát!

Ez már csak azért sem jó tanács, mert pl. az alacsony nőknek egyáltalán nem előnyös.

 • Rúzsozzunk!

Megjelenésünk koronája is lehet egy jól megválasztott árnyalat. Ha pedig nehezebben indul a napunk, a kedvenc rúzsunk át tud lendíteni minket a zökkenőkön.

 • Ne mutassunk magunkból túl sokat!

A kevesebb több! Ezzel nem tudok vitatkozni!

 • Legyen nálunk esernyő, ha esik.

Így óvni tudjuk a tökéletesre szárított hajunkat. Ezt a tanácsot kifejezetten kedveltem és itt hagynám minden megjegyzés nélkül.

 • Tűnjön úgy, mintha nem vasaltuk volna ki az ingünket.

Úgy gondolom, hogy ezzel pont az ellenkező hatást érjük el.

 • A táskánkra tekintsünk úgy, mintha designer darab lenne és helyezzük az alkarunkra.

A táskánkra és minden más darabunkra tekintsünk úgy, hogy azok értékesek. Megvettük azokat, megdolgoztunk értük. Ha pedig tudatos döntés által kerültek a ruhatárunkba még jobb, hiszen biztosan örömmel fogjuk használni azokat, mert jól illenek a gardróbunkba.

A tippek és tanácsok többsége jó, inkább a tálalást kellett volna átgondolni és a címeken változtatni.


Ugyanis nem az a fontos, hogy mennyibe kerültek és mennyire van drága hatásuk, azoknak a daraboknak, amiket viselünk, hanem, hogy :

 • színben és fazonban megfelelőek legyenek

 • tükrözzék a stílusunkat

 • az aktuális életünkhöz illeszkedjenek

 • viseljük azokat (legalább harmincszor!)


Találtam egy interjút Náray Tamással, amiben arról a bejegyzéséről is kérdezik, melyben úgy fogalmazott, hogy „aki szegény, az minek akar divatozni”.


Lehet első olvasatra az jut eszünkbe, hogy csak az lehet divatos, akinek sok-sok pénze van és meg tudja vásárolni a legújabb tervezői darabokat és kiegészítőket?

De nyilván ez nem így van!


Náray reflektál a fenti kijelentésére, ugyanakkor azt is hangsúlyozza - amivel egyetértek és tudok azonosulni-, hogy

"a divattól teljesen függetlenül bárki lehet ápolt, jól öltözött, ízléses, igényes az alkatának, a korának, az alkalomnak megfelelően."
222 views0 comments