• Deli Style

Nézd meg az első alternatív anyagból készült lábbelimet!

Egyre gyakrabban forduló elő a fenntarthatóság témája az írásaimban. Egy interjú kapcsán azt mondtam, hogy még a ’basic’ szinten vagyok, azonban már tudatosan odafigyelek és sokat olvasok a témáról. Ennek két oka van. Mint fogyasztó sokat tehetek azért, hogy a divatipar általi károkozás csökkenjen. Mint stílustanácsadó közvetíteni tudom ezeket a gondolatokat és értékeket, a színtanácsadással pedig közelebb tudom hozni vendégeimet a tudatos ruhatár építéséhez.

Azonban van egy terület, amivel a mai napig küzdök. Ez a cikk erről fog szólni.

Amikor Mengyán Eszter megkeresett, hogy szeretne egy cikket azokkal a stílustanácsadókkal, akik foglalkoznak a fenntarthatósággal, mélyen magamba néztem. A ruhák és táskák terén nem okoz gondot, hogy ne vásároljak. Ha mégis beszerzek valamit azt igyekszem helyi márkáktól megvenni (figyelem az akciókat és a kedvezményeket, amikor csökkentett áron tudok vásárolni egy-egy menő darabot) vagy másodkézből hozzá jutni.

Azokat a ruhákat, amik a szekrényben függnek, egytől-egyig szeretem és hordom. Viszont ahogy már említettem – ezt az interjúban is elmondtam – egyetlen egy dologgal még mindig bajban vagyok.

A cipők!

Továbbra is nehezen állok ellen.

Ha átgondolom hány pár cipőm van, akkor feltehetem magamnak a kérdést: MÉGIS MIÉRT VAN SZÜKSÉGED MÉG EGY PÁRRA?

Nem fogom számszerűsíteni a tulajdonomban lévő lábbelik számát. A túl sok meghatározás és a ’nem 20-30 pár cipőre kell gondolni’ talán körvonalazza a mennyiséget. Ezek között vannak újabb és többéves darabok is.

Vannak kedvenc fazonok, a torna- és sportcipőket kifejezetten kedvelem.

A fentiek tükrében kimondhatom, hogy egyáltalán nem lenne szükségem újabb cipőre.


Néhány érdekes adat:

A fenti tanulmány eredményeit megvizsgálva, úgy gondolom, hogy két esetben (ahova én is tartozom) már cipőmániáról lehet beszélni.


Nem vagyok büszke magamra! Egyrészt hihetetlen mennyiségű pénzt dobtam ki az ablakon, másrészt a cipők vásárlásával egyáltalán nem járultam hozzá a javuláshoz, nem tettem semmit a környezetemért. Amivel tudok némileg javítani a helyzeten, hogy a már nem használt cipőknek új gazdát keresek.


Amikor arról beszélek, hogy a divat terén legyünk környezettudatosak és vegyük figyelembe a fenntarthatóságot, akkor nem csak a ruhákra gondolok. Ez alól a cipők sem kivételek.

Cipőmárkák már reagálnak a változásra. Újrahasznosított és környezetbarát anyagokkal kísérleteznek, dolgoznak.


Az óriások közül például az Adidas és a Nike is tett már lépéseket a javulás útján. Az Adidas újrahasznosított műanyagból készült sportcipőiről is írtam korábban.

Startupok közül az Allbirds és a Rothy’s márkák az élen járnak. A küllemük sem tántorítana el attól, hogy viseljem ezeket a cipőket.

További külföldi márkák, amiknek érdemes megemlíteni a nevét: Veja, Everlane, Flamingoslife. Utóbbi már a The Shortlist online shopban is elérhető.

Források 1, 2


Ebbe a szintén hatalmas topikba nem belemélyülve viszont be szeretnék számolni arról, hogy bár újabb lábbeli került a birtokomba, az fenntartható, alternatív anyagból készült.


Mivel viszonylag széles lábfejem van, a legtöbb esetben a 38-as méretű papucsok és szandálok szűknek bizonyulnak. Ha nagyobb méretet vennék, annak a hosszabb talprésze nem lenne esztétikus.

A nyári hétköznapokon inkább szeretek kényelmes, de utcára illő papucsban menetelni, mint magassarkú szandálban. (Arról, hogy mikor és hol illik papucsban megjelenni lehetne egy külön cikket írni.)

Azonban nem szerettem volna a sokadik pár kényelmetlen papuccsal vagy szandállal gyarapodni, ezért tudatosan kezdtem keresni.

Olyan darab volt a cél:

ami pontosan az én lábamra készül
ami környezetbarát
ami magyar termék
ami nem utolsó sorban csinos és bármihez fel tudom venni

Így találtam rá a Tender Toes márkára, aminek a főprofilja a kézzel varrt puhatalpú babamokaszinek, de felnőtt méretben is készít espadrilles cipőket és papucsokat.

Azonkívül, hogy a márka megálmodója és a cipők készítője, Grőbné Vadas Erika

kézzel varrja a lábbeliket, termékeinek van még egy különlegessége.

A cipők a Pinãtex anyagból készülnek.

Akik már olvasták az alternatív alapanyagokról szóló írásomat, azoknak ismerős lehet a név.

Egy olyan anyagról van szó, ami a bőrtermékeknek kiváló alternatívája lehet. A gyümölcs levágott leveleiből Spanyolországban és Olaszországban készít alapanyagot az Ananas Anam nevű cég.

A papucs elkészültét megelőzte Erikával való egyeztetés. Le kellett mérnem a lábfejemet, illetve azt is kigondolhattam milyen színben szeretném. Több mint harminc textilbőrből választhattam ki, hogy milyen masni díszítse a papucsot.

A fekete-ezüst kombinációra esett a választásom, amit majd tényleg mindennel össze tudok párosítani.

Mivel én állíthattam össze a papucsomat, így biztos lehettem abban, hogy tényleg olyan terméket kapok, ami 100%-ban rám van szabva.


A Pinãtex tapintásra olyan, mint egy vastagabb rizspapír. Bár még csak házon belül lépdeltem benne, azt el tudom mondani róla, hogy puha, nem bök, nem szúr. Úgy gondolom, hogy komfortos viselet lesz a nagy melegben, de a nagy tesztelés még várat magára.


A Tender Toes lábbeliket négy dologgal lehet jellemezni Erika mondatait idézve:

  • Prémium

A Pinãtex anyag használatához szigorú követelményeknek kell megfelelni, kevés tervező kapott belőle. Kiskereskedelmi forgalomban nem kapható!

Ezek a cipők teljesen egyediek, hiszen mindegyiket a tervező maga varrja.


  • Bio

Minden károsanyagtól, kemikáliától mentes!


  • Környezetbarát

Az ananász leveleiből készül, amiből plusz bevétele is származik az ananásztermelőknek. Amolyan win-win helyzet. Nem keletkezik hulladék és még az emberek megélhetéséhez is hozzájárulnak.


  • Vegán

100%-ban növényi alapú, állati eredetű anyagot nem tartalmaz!


Ötödik pontként hozzá tenném azt, hogy magyar termékről van szó!

Méret tekintetében 34-44-ig érhető el a két típus.

A Tender Toes oldalán arra is felhívják a figyelmet, hogy fontos a cipők ápolása. Mosógépben nem moshatóak, de nedves ronggyal lehet tisztítani.


Ugyanakkor, ha valóban tudatos szeretnék lenni és nem akarok a halmozás útján továbbmenetelni, akkor azt kellene használnom és viselnem, amim már eleve van.

Viszont a múltban beszerzett darabokat nem hordom, mert szorítanak és kényelmetlenek.

Ezért indokolt volt egy olyan darab beszerzése, ami minden feltételemnek megfelel.

Édesanyáknak is érdemes megnézni a Tender Toes Facebook oldalát, mert a babamokaszinek is csodálatos, egyedi darabok, amik szívvel-lélekkel készülnek!

104 views0 comments