• Deli Style

#NOTJUSTAGYMBAG-Ismerjétek meg az ASTUclothing hátitáskáit

A hátitáskák pár évvel ezelőtt kerültek vissza a köztudatba és szezonról szezonra nagy kedvenccé váltak. Kiállva az idő és a trendek próbáját, megmutatták, hogy a crossbodykon és a retikülökön túl is van élet.

Mostanra már kihagyhatatlan darabjai a gardróbnak, ráadásul praktikusak is.


A hátizsákokkal kapcsolatban a legtöbb embernek a sport vagy az iskola jut eszébe. Azonban ez a nézőpont hamar kitágul, hiszen a hátitáskák a hétköznapi viseletek részét alkothatják, sőt feldobhatják azokat.


Népszerűségéből fakadóan mindenki megtalálhatja a hozzá illő darabot, hiszen mostanra már rengeteg színben, fazonban lehet kapni és funkciójukat tekintve is széles a paletta.


Ráadásul már nem kell külföldi oldalakat nézegetni ahhoz, hogy megtaláljuk azt a darabot, amibe egyből beleszeretünk, mert itthon is vannak olyan márkák, melyek egyedi és jó minőségű hátikat kínálnak.


Ilyen az ASTUclothing márka is, amit most közelebb szeretnék hozni hozzátok.

Ahogy végigpörgettem az ASTUclothing Instagram oldalát a következők jutottak eszembe:

utazás, élmények, jókedv és lelkesedés


Egy márka megszületésének két útja lehet. Az alkotó hobbiszinten elkezdi a számára kedves termékeket megalkotni, majd a gyarapodó megkereséseket követően jön a felismerés, hogy ideje lenne egy márkát alapítani.

A másik verzió szerint pedig megvan a cél, a termékpaletta, a jól csengő név, majd elkezdődik a gyártás.

Az ASTUclothing esetében „a gondolat született meg legelőször, majd a márka. Alapvetően szerettem volna visszatalálni a kreatív énemhez.” - meséli Vincze Orsi, a márka alapítója, tervezője.

Forrás


Miután elvégezte a Budapesti Divatiskola divattervezői képzését, egyik barátnőjével nyitottak egy saját tervezésű ruhaüzletet. Ez azonban már régen volt és nagyon hiányzott a mindennapjaiból a kreatív munka.

Egyben biztos volt: „a ruhaiparba nem vágytam vissza, elég kusza és sok nyűgöt jelent a különféle méretezések miatt. A táskák világa ilyen szempontból lényegesen egyszerűbb, pláne, ha online értékesítésben gondolkodik az ember.”


Ha valami különleges névvel találkozom, mindig próbálok utánajárni a jelentésének.

Az astu kifejezésre a következőket találtam:

Latin fordításban jelentése ravaszul. A hinduizmusban utaltak arra, hogy az astu finoman olvadó vaj. Majd marathi nyelven egy imában leltem rá a szóra.

Ezek után jobbnak láttam, ha Orsi mesél a névválasztásról és a márkanév jelentéséről.


„Amikor megszületett a márkaalapítás gondolata, az rögtön világos volt számomra, hogy nem a saját nevem alatt szeretném futtatni a termékeimet, mert marketing szempontjából előnyösebbnek tartok egy frappáns, akár külföldiek számára is megjegyezhető és kimondható márkanevet.

Nagyon szeretem a nyelveket és anno a japán szavak nagyon vonzottak, mert amellett, hogy érdekesen hangzanak, mély és gyönyörű jelentéssel bírnak.

Szóval nekifogtam jól hangzó és számomra izgalmas japán szavak felkutatásának, de szomorúan tapasztaltam, hogy szinte mindegyik általam választott szó alatt futott már valamilyen ruha vagy egyéb márka, a kisebbektől egészen a nagyokig.”


De nem kellett sokat várni, hogy meglegyen az igazi.

Egy hasonló kutatás alkalmával egy cikk egy japán szót taglalt, ami az élet elfogadásáról szólt és az írásban megjelent ennek a szankszrit megfelelője: ASTU

Az ASTU szankszritul többek között annyit jelent, hogy:

„Fogadd el az életet úgy, ahogy jön, jóval és rosszal! Ne hadakozz a dolgok folyása ellen, próbálj belesimulni az élet folyamatába és hozd ki belőle a maximumot!”

A névválasztásban azért is körültekintő volt Orsi, mert kiejtésben is alkalmazkodik mind a magyarokhoz, mind a külföldiekhez. Szankszrit szó lévén as astu eredetileg sz-szel ejtendő, de Orsi s-sel szokta mondani, magyarosan. J

„Igazából mindkét formában jól hangzik, rövid, könnyen megjegyezhető és szép a csengése.”

Ezeket a sorokat olvasva úgy gondolom, hogy az ASTUclothing a neve és a képviselt értékek alapján is szimpatikus lehet.

De térjünk át magukra a termékekre, amiket a tervező egytől-egyig maga készít, akinek az alkotás mindig öröm!

„Ezt a részét szeretem a legjobban az egész vállalkozásnak. Elmegyek az anyagboltba bélésért, majd beleszeretek egy másik textilbe, veszek belőle pár métert és alig várom, hogy haza rohanjak és összevarrjam hátizsákká.” – nagy lelkesedéssel osztja meg Orsi a gondolatait, amikor a tervezői, alkotói folyamatokról kérdezem.

Majd folytatja,

imádom, ahogy így életre kel a pár órával azelőtt még a boltban élettelenül heverő anyag.

A végeredmény az esetek 99%-ban annyira lenyűgöz, hogy legszívesebben megtartanám az összes új kreációt.

Amúgy sokszor valóban megtartok az adott mini kollekcióból egyet magamnak. Nem csak azért, mert beleszeretek, hanem azért is, mert szoktam tesztelni a táskákat: mennyire hordható, praktikus, időtálló.”

Az általam viselt és használt fekete glam backpack fantázia nevű darab is jól bizonyítja, hogy nem csak jól néz ki, de a sietős hétköznapokra és a városnézős programra is ideális.

Tudatosan feketét választottam, mert ezt jól be tudom illeszteni a ruhatáramba. Azonban nem tudtam elmenni a csillogó textúra mellett, ami megadja az egész hátizsáknak azt a csavart, amit a ruhák és kiegészítők többségében keresni szoktam.

Az ASTUclothing táskákat a változatos színvilág és anyaghasználat jellemzi.

A hozzávalók többsége itthonról származik, de mivel Orsi sokat utazik, előfordult, hogy egy-két gyöngyszemre lecsapott Barcelonában, Thaiföldön és Indiában is.


A többi összetevőt, mint a zsinór végeket lezáró kupakokat Görögországból rendeli. A zsinórokat korábban szintén külföldről szerezte be, de most már itthon is megtalálta azt a helyet, ahol jó minőségben és több színben tud alapanyaghoz jutni.

Szeretem amikor az ilyen „apróságokra” is kellő figyelmet fordít az alkotó, hiszen az ördög a részletekben rejlik.

Az erős zsinóroknak köszönhetően egyszer sem éreztem azt, hogy meg akarná adni magát a táska, pedig sok mindent szoktam magamnál hordani. A laptopomat még nem próbáltam beletenni, de szerintem az sem jelentene akadályt.

Minden hat ránk, akár egy épület, egy szín, egy találkozás...igazából bármi. Orsi is nézi a divatmagazinokat, követ divatbloggereket vagy stílustanácsadókat, megnézi a kirakatokat, de ahogy mondja, tervezéskor saját kútfőből merít.

„Ahogy a ruháimat is spontán választom ki, úgy születnek a táskák is. Beleszeretek egy anyagba és abból elindul a fantáziám.”

Színtanácsadóként nem tudtam kikerülni a kérdés, hogy vannak-e kedvenc színei?

„Fogós kérdés. Ha a szekrényemet kinyitod, szinte minden fekete vagy szürke, maximum pasztell, krém, bézs, khaki és itt-ott előfordul egy kis élénk piros. Ha általánosságban nézzük, szeretem a türkiz és a zöld sokféle árnyalatát.


Néhány kéket, és az élénk (Ferrari) pirosat. De ruhában konzervatív vagyok. Előbb választok magamnak színes táskát, cipőt és kiegészítőket, mint színes ruhát.”

Az ASTUclothing táskák sok színben elérhetők és akár egyéni kérések megvalósítására is van lehetőség.

Egyszer egy Wonder Woman jelmezhez is készült ASTUclothing hátizsák, amiről elismerően nyilatkozott Orsi: „elég menő lett!”


Ha már a színeknél tartok, akkor színtípusokként ajánlok egy-egy ASTU darabot.

1. Nyár típusoknak 2. Tavasz típusoknak 3. Tél típusoknak 4. Ősz típusoknak


Úgy gondolom, hogy minden tervező és alkotó joggal lehet büszke magára és munkájára, hiszen nem kis feladat fenntartani egy vállalkozást!

Ez az ASTUclothing szívére és motorjára, Orsira is igaz.


S mire a legbüszkébb?

„Arra, hogy egyáltalán belevágtam.”


Majd visszaemlékszik a régi időkre: „az előző vállalkozásom, a ruhabolt egy 16 évvel ezelőtti történet. Akkor még nem volt online értékesítés, Facebook vagy Instagram, nem léteztek pop-up boltok és a concept store fogalma is ismeretlen volt.

Nem voltak influenszerek, ellenben akkor tört be hozzánk a Mango és a Zara. Árral szemben úsztunk.

A mostani helyzet sok mindenben más és jobb, ugyanakkor nehezebb is. Hatalmas a konkurencia, nem beszélve arról az iszonyatos zajról, ami ömlik felénk mindenhonnan. Hirdetések, reklámszlogenek, cookie-k, egyedibbnél egyedibb termékek, trendek, márkák, leárazások, óriási akciók, soha vissza nem térő ajánlatok. Nehéz ebből kitűnni.”


Azt mondhatom, hogy az ASTUclothing termékeinek ez a nagy zajban is sikerül, hiszen az Etsy oldalán pozitív visszajelzések sorát olvastam elégedett és boldog gymbag használóktól, akik között egyaránt vannak magyarok és külföldiek is.Ha a jövőbeli terveket nézzük, akkor Orsi inkább apró lépésekben halad és megpróbál a közeli célokra fókuszálni.

Gondolatával azonosulni tudok, hiszen azt mondja, „ha túl messzire tekintek, elkezd nyomasztani az odavezető út terhe.”

Ugyanakkor mindenképpen szeretné bővíteni a termékpalettáját, amihez már konkrét tervei is vannak. Néhány részletbe be is avat minket. A tervek között vannak válltáskák, clutchok, shopperek, neszesszerek, jóga zsákok, esetleg ékszerek. Utóbbiakra szerelemgyerekekként tekintene, de erre még egy picit várni kell.

Oldalai és sorai alapján nem volt nehéz kitalálnom, hogy Orsi utazni is szeret és már egészen különleges helyeken is járt. Utazós Instagram oldalát ITT találjátok.


„Imádok utazni! Mindig is örökmozgó voltam. Már kamaszkoromban sem tudtam a fenekemen ülni, meg is kaptam otthon, hogy minek kell nekem állandóan úton lennem.

Nem tehetek róla, a nyilasok mar csak ilyenek. Mennek, amerre a szél fújja őket. :)

Az utazás jelenti számomra a szabadság megélését. Amikor úton vagyok és új helyeken barangolok, olyan, mintha egy teljesen más dimenzióba kerülnék. Kitárul a világ, és kitárulok én is.

Alapból nyitott es barátkozó természetű vagyok, ez utazás során még jobban felerősödik. Imádok új emberekkel ismerkedni, új kultúrákat felfedezni, idegen tájakat bebarangolni.”

Orsi valóban szereti megélni a dolgokat, Kedveli a jógát, de van, hogy eltelik úgy egy félév, hogy nem lép rá a jógaszőnyegre, majd hirtelen elvonul egy hónapra egy eldugott indiai jóga ashramba.


Néha fut, aztán elmegy egy rajzműhelybe, de már beiratkozott masszázs tanfolyamra és ötvös workshopra is.

Nem görcsöl rá a dolgokra. Szereti az újdonságokat és azok varázsát.

S így már összeáll minden kocka! Orsi látásmódja, szemlélete, mind benne van az ASTUclothing táskákban. Éppen ezért találó: ASTUclothing #NOTJUSTAGYMBAG!

Az ASTUclothing táskákat egyelőre online lehet megvásárolni.

Az alábbi oldalakon tudjátok megnézni a termékeket és ha valamelyik gymbag megtetszik, ezeken a felületeken kapcsolatba is tudtok lépni Orsival:

122 views0 comments

Recent Posts

See All