• Deli Style

Színtanácsadás: hogyan lettem színtanácsadó és ez mit adott nekem

Updated: Jul 3, 2020

„Túl élénk, sápaszt, gyerekként állandóan ezt kellett hordanom, a fekete kizárva, sárgát soha nem vennék fel.” A színtanácsadások alkalmával ilyen és ehhez hasonló mondatokkal találkozom. Nem lepődök meg, hiszen a színekhez is érzéseket, emlékeket kapcsolunk. Egészen addig, amíg meg nem mutatom, hogy egy adott színnek valamelyik árnyalata csodásan fog állni. Ilyenkor egy halvány mosoly a szájuk sarkában és már tudom, hogy előbb-utóbb még azt az árnyalatot is ki fogják próbálni, amiről az elején hallani sem akartak. Ezek a felismerések mind a tanácsadások részei.

Azonban ez nem varázslat, inkább a tónusok, árnyalatok harmóniájának megtalálása, ami a tudatos ruhatárépítés felé vezető úton segíthet!

A következő sorokban arról mesélek nektek hogyan lett a színtanácsadás is a szolgáltatásaim része és mit adott nekem az, hogy megismertem a színeimet.

Fotó: Kondor Noémi


Őszintén avatlak be titeket a tanulás során szerzett élményeimbe, mert az általam bejárt úthoz ez is hozzátartozik. Annyit leszögeznék, hogy nem az én esetem a jellemző. Nálam egyszerűen így alakult. Ha már a kezdetekkor az egyéni oktatást választottam volna, nem telt volna el másfél év...

A kezdetek

Az egyéves stylist képzés során a színtípusok megismerése és a színtanácsadás folyamatának elsajátítása is az óráink között szerepelt. Korábban nem hallottam erről, így izgatottan vártam, hogy miről fogunk tanulni.

Ha emlékeim nem csalnak két vagy három alkalmat töltöttünk a tanárnővel, aki bevezetett minket a színtanácsadás rejtelmeibe. Eleinte izgalmasnak tartottam. Aztán jött az első kérdőjel.


Mindegyikünk színtípusára fény derült.

Akkoriban hamvas szőkére volt festve a hajam, szemöldökömhöz nem nyúltam, így az sötétbarna volt, szoláriumba sem jártam és semmilyen sminktetoválásom sem volt. Az eredmény hideg tél (tél-nyár) típus lett.

Itt elgondolkodtam, főleg azok után, hogy az interneten utánaolvastam és fotókat is nézegettem. De a tanárnak biztosan igaza van, mégis csak oktatja!

Nekem két-három alkalom egyáltalán nem volt elég és igazából fogalmam sem volt, hogy eszik-e vagy isszák ezt a színtanácsadást. Itt jött a nagy dilemma. Hogyan dolgozzak ezzel, ha csak egy kis ízelítőt kaptam belőle, ami bennem alapjaiban gyenge lábakon állt. Úgy gondoltam, hogy ezt nem lehet csak könyvekből megtanulni.

Ezt követően egy időre nem is foglalkoztam a színtanácsadással, ugyanakkor nem hagyott nyugodtni, mert a téma érdekelt.


Második próbálkozás

Nem szerettem volna annyiban hagyni, ezért nagyjából egy év tanakodás után jelentkeztem Pirityi Éva által tartott tanfolyamra. A legtöbb színtanácsadó nála tanult, így úgy gondoltam, hogy a legjobb helyen leszek ahhoz, hogy végre én is elsajátítsam.


Éva színdinamikai- és színszakértő diplomával rendelkező szakértő, aki több mint harminc éve foglalkozik a színekkel. Rengeteg mindent látott és tapasztalt, lelkesen vártam az óráit.

A kapott anyagok és a tanárnő által átadott információk segítettek abban, hogy tisztuljon a kép.

Továbbá Évánál megerősítést kaptam, hogy nem hiába éreztem, hogy én nem hideg tél (tél-nyár) típus vagyok, hanem sötét tél (tél-ősz). De végülis a tél típuson belül maradtam, szóval nem volt olyan nagy a gond.

Azonban ismerhettem volna magam annyira, hogy már az elején rájöjjek, nem tudok nagyobb csoportban (kb. 20 lehettünk) működni és tanulni, pedig szuper kis csapat volt! Mindig is hatékonyabb voltam kiscsoportos foglalkozásokon. Mérlegelve a dolgokat, nem folytattam a tanfolyamot.

Már kínomban nevettem magamon, viszont azon már nem gondolkodtam, hogy feladjam a színtanácsadást.

Végül Borhi Cecíliát kerestem fel, hogy egyéni oktatás keretében tegyük helyre a dolgokat. Mivel az elméletet már ismertem – de nem kihagyva azt – a gyakorlásra helyeztük a hangsúlyt, ami úgy gondolom, hogy a színtanácsadás kulcsa. Kendőzni, kendőzni!

Nem meglepő, hogy elkezdtem élvezni a színeket és lőn világosság a kérdőjelek is eltűntek. S így boldogan emeltem be a szolgáltatásaim közé a színtanácsadást.


Természetesen a tanulással és fejlődéssel nem szabad megállni. Mindig vannak és lesznek nehezebb esetek. Minden egyes tanácsadás tanulás is egyben, mert mindenki más. Ami fontos, hogy ha el is akadunk, merjünk segítséget kérni és kérdezni.

El szoktam mondani vendégeimnek, hogy ha a programot követően elkezdenek kísérletezni a színekkel és hordani a palettájukon szereplő árnyalatokat, de nem érzik magukénak vagy elakadnának, akkor keressenek meg és újra átbeszélünk mindent, igény esetén pedig újra megnézzük a kendőket is.

Azt tudni kell, hogy a színek hatást gyakorolnak ránk és a lelki világunkra. Javíthatnak közérzetünkön, inspirálhatnak minket, magabiztosabbá tehetnek. Bárki haromikusabbá teheti megjelenését a számára előnyös színekkel.


Hogy én mit kaptam azzal, hogy megismertem a színeimet:

  • Megértettem, hogy miért utáltam már gyerekként a sárga arany ékszereket. Ugyanis a színtípusok esetében az sem mindegy, hogy milyen árnyalatú kiegészítőt választunk.


  • Megkaptam a választ arra, hogy miért nem hordom a barna és khaki árnyalatú ruháimat. Korábban is éreztem, hogy nem állnak jól, de most már meg is tudtam magyarázni.


  • Hiába szerettem a csillogó, lágy árnyalatú szájfényeket, valahogy sehogyan sem álltak. Viszont a hozzám illő színeket megismerve, ez is helyére került. Már nem utasítok vissza egy élénk és sötét pinkes, bordós árnyalatot sem.


  • Vásárlások alkalmával tudatosabb lettem, mert tudom, milyen árnyalatok állnak a legjobban, melyektől leszek sápadtabb és melyektől lesz az arcom üde akár még smink nélkül is.


  • Időt is spórolok magamnak, hiszen nem bolyongok feleslegesen az üzletben, hanem először a színekre fókuszálok, majd jönnek a fazonok.


A színtanácsadás jó alapja lehet a tudatos ruhatár kialakításának.

A színtípusunk nem azt mutatja meg, hogy hordhatunk-e egy alapszínt, hanem azt, hogy annak melyik árnyalata lesz számunkra a legjobb.

Egy dolgot viszont nagyon fontosnak tartok, amit hangsúlyozni is szoktam. Nem szabad rágörcsölni. Senkire sem fog lecsapni a színkommandó, ha nem a színtípusának megfelelő árnyalatba öltözik.

DE! a nekünk való színekben fogunk a legjobban kinézni. Ez egy olyan lehetőség, amivel megjelenésünket egy magasabb szintre tudjuk emelni. Ebbe nem csak a ruhák színei tartoznak, hanem a megfelelő haj- és sminkszínek is.

Fotó: Kondor Noémi


Miről szól a színtanácsadás?

Először beszélgetünk!

Kérdezek, jegyzetelek és figyelek, mert bár a legtöbb esetben először találkozom a vendéggel, szeretném ebben a pár órában jobban megismerni.

Minden történet más és mindenki más miatt jön hozzám: kíváncsiság, változás iránti igény, tudatos és használható ruhatár kialakítása.

Ezt követően inkább én beszélek. Mesélek a színekről, tulajdonságaikról. Szeretem a személyes élményeimet és tapasztalásaimat is beleszőni, mert azokból is lehet tanulni.

Majd kb. 110 kendő segítségével elkezdem a „tesztelést”. A beszélgetés itt sem szűnik meg, hiszen vezetem a vendégemet, együtt fedezzük fel a színeit.

Eleinte teljes sminkben tartottam a tanácsadásokat, most már igyekszem ezt kerülni, mert így is meg tudom mutatni az esetleges különbségeket vagy hasonlóságokat, ha épp egy tél típus ül a székben.

A kendőzés végén kirakunk egy színpalettát, ami azokból az árnyalatokból áll, amik a legjobbak voltak.

Ehhez még jár egy részletes összefoglaló is, amiben az elhangzottakon túl inspirációs képek, jó és rossz példák is találhatóak, megfelelő rúzsárnyalatok márkanevekkel. Ezek a későbbiekben is segítenek az eligazodásban.

Egyéni és páros tanácsadásokat is tartok, illetve szülinapos, lánybúcsús program része is lehet.


Szombathelyen a DeliStyle stílustanácsadó stúdiómban várom a vendégeimet, de igény esetén más városba is elutazom.


Ha további kérdés lenne, keressetek bizalommal az alábbi elérhetőségek bármelyikén.

E-mail címem kovacs.delinke@yahoo.com, telefonon pedig a +36-30/297-68-67 számon érhettek el.

252 views0 comments

Recent Posts

See All