• Deli Style

Vajon a fürdőruháink kevésbé károsak a környezetre?

Egyrészes, kétrészes, fodros, mintás, egyszínű, merész vagy visszafogottabb. A fürdőruhák terén is nagy a mozgási lehetőség, de itt sem mindegy, hogy milyet választunk. Ezen a téren egyáltalán nem számítok halmozónak. Nincs meg a késztetés bennem, hogy minden szezonban új darabot vásároljak. Úgy gondolom, hogy így a fenntarthatósági faktor is jobb arányt mutat nálam, mint a ruhák és a cipők terén. Azonban nem elhanyagolható tényezők, hogy a fürdőruhák milyen anyagból készülnek, kik által és milyen körülmények között.

Fotós: Kondor Noémi


Ahogy írtam nem okoz gondot kiválasztani, hogy egy strandolós naphoz melyik darabot vegyem fel. Van egy bikinim, amiről nem tudom megmondani, hogy pontosan mióta használok, de még mindig jó állapotban van. Aztán három éve vettem egy egyrészes fürdőruhát (ez van a fotón is), mert nagyon vágytam egy ilyen fazonra.

Amíg ezek a darabok kifogástalanok, nem tervezek cserét. Minél tovább vannak használatban, annál jobb!


Mengyán Eszter nevét és a Holy Duck blogját már többször olvashattátok a posztjaimban és az Instagramon a sztorikban.

Ebben a hónapban elindult a #műanyagmentesgardrób kihívása, amihez én is csatlakoztam, amit a Facebookon és az Instagramon bejegyzés formájában is dokumentáltam.

A #műanyagmentesgardrób topikot továbbvíve, a fürdőruhákkal összekapcsolva úgy gondolom teljesen témába vágó és a szezonhoz illő. Még ha inkább csak nyáron viseljük a fürdőruhát, ezek is a ruhatárunk részét alkotják.


Miből készülnek?

Röviden: műanyagból

Bővebben pedig a fürdőruhák az alábbiakból készülhetnek:

  • Poliamid és elasztán

  • Mikroszálas poliamid

  • Poliészter és elasztán

A ’P’-csapat mind a mesterséges szálasanyagok csoportjába tartozó szintetikus textilek.

Az elasztánt pedig a rugalmasság növelése érdekében keverik hozzá. Ez egy olajalapú szövet. Ismertebb a lycra vagy a spandex elnevezés. Az elasztán előállításához is vegyi anyagokat használnak. S hogy fokozzam, a klórállóság végett klórálló lycrát használnak vagy poliészter PBT-t.

Forrás: Poliészter tulajdonságai


Mi a gond ezekkel az összetevőkkel?

Bár a fürdőruhákhoz kiválóan alkalmasak ezek az anyagok, fenntarthatóság szempontjából már nem kapják meg a pozitív jelzőt. Előállításuk olcsó, sokoldalú anyagok, amiből nem csak a fürdőruhák készülnek, hanem sportruházat is, illetve a fast fashion darabok többsége is, de ezzel nem írtam le semmi újdonságot.

Ami a legnagyobb gond ezzel, hogy ezek az anyagok műanyagok, amik biológiailag nem bomlanak le. Továbbá mosás során rengeteg mikroszál kerül a vízbe, amik a település vízvezetékrendszerén keresztül természetes vizeinkbe is eljutnak, majd vissza a vízvezetékrendszerbe és így a poharunkba.

Ha belegondolunk mindenhol ott vannak. Bekerülnek a vizeinkbe, ott az állatokba és bármennyire is nehéz elhinni a szervezetünket sem fogják kikerülni.


A mikroszálak a mikroplasztik alkategóriája, amik az összes mikroplasztik szennyezés 35%-át teszik ki. Többnyire a ruháinkból származnak, pl. fürdőruha. Ezek a mikroszálak ahhoz túl kicsik, hogy a mosogép szűrőjén fennakadjanak.

Forrás: bal fotó, jobb fotó


Ha csak azt nézzük, hogy már most mennyi műanyaggal van beterítve bolygónk, jó lenne, ha nem termelnénk még többet.

Úgy gondolom, hogy 100%-ig nem lehet kivonni a műanyagot, viszont odafigyeléssel lehet csökkenteni a mennyiségét.


Korábban már írtam néhány alternatív alapanyagról és újításról, amik által a környezetre helyezett nyomás némileg csökken. Ugyanígy a fürdőruhagyártásban is vannak innovációk, mi több nem is kell külföldi márkák között keresgélnünk, mert már itthon is vannak olyan fürdőruha brandek, amik a fenntarthatóság mellett tették le voksukat.


Ezekkel a márkákkal nincsen tapasztalatom, azonban, ha meglévő darabjaim megfáradnak - amiket a Calzedoniaban vásároltam - elképzelhető, hogy közül választanék.


(Kitérőként megjegyzem, hogy 2014-ben a Calzedoianak és a I: CO cégnek volt egy közös kezdeményezése, melynek keretében a márka üzleteiben le lehetett adni a megunt fürdőruhákat, amiket aztán a I: CO újrahasznosított. Cserébe pedig kupon járt. Megnéztem az oldalukat, de most nem találtam ilyet.)



Undersea Wear

Küldetésük, hogy az óceánok szennyezettségének csökkentéséhez hozzájáruljanak.

Fürdőruháikhoz két anyagot használnak.

Az egyik az ECONYL®, amit a már nem használt halászhálókból és az óceánokból származó nylon hulladékból állítanak elő.


A férfi vonal darabjai pedig RePreve anyagból vannak, aminek az előállításához újrahasznosított műanyag palackokat használtak fel. Így a hulladékból valami sokkal jobb, trendi és magyar termék születik.


Az Undersea Wear darabokhoz felhasznált textilek alapanyagául szolgáló műanyag hulladékokat a tengerekből önkéntes búvárok hozzák fel a felszínre.

Forrás: Undersea Wear


Csak hogy még a pozitívumokat soroljam. Ezek az anyagok nem csak újrahasznosítottak, de újrahasznosíthatóak is.

Náluk nem csak fürdőruhák gyártásáról van szó. Idén együttműködnek a Coral Restoration Foundation ™-mel, akik a korallzátonyok megóvásán és helyreállításán dolgoznak. Minden eladott Undersea Wear fürdőruha árából 1 eurót az alapítványnak adományoznak. Undersea Wear: webshop, Instagram, Facebook



Philomén

Ahogy bemutatkozójukban is áll tudatos nők számára készítik környezetbarát fürdőruháikat. A Philomén ókori görög eredetű név annyit jelent, hogy 'szeretni kell'.


A fenntarthatóság és a természet védelme náluk is az első helyen áll. Fürdőruháikhoz az ECONYL® anyagot használják.

A tervezés során arra törekednek, hogy időtálló darabokat készítsenek, amik akár több szezonon át is divatosak tudnak lenni.

Ahogy a nevük is sugallja, nem is nagyon lehet mást, mint szeretni a Philomén darabokat.


Ezenfelül pedig egy bálnák és delfinek védelmével foglalkozó szervezetet

(WDC) is támogatnak.

A webshopban megvásárolt fürdőruhák árából 2%-ot a WDC-nek adományoznak.


Philoménnél arra törekszünk, hogy kreatív folyamatunk túlmutat a divaton - ez is az oka annak, hogy fürdőruháinkat 100% -ban regenerált nylonszálból készítjük -, hogy megóvjuk az óceánokat a hulladéktól.


Philomén: webshop, Instagram, Facebook



Fürdőruhákban nem igazán vagyok a minták kedvelője, ezért mindkét magyar márka szimpatikus és tetszenek az egyszínű megoldások, ahol inkább anyagráncolásokkal és különlegesebb formákkal teszik egyedivé darabjaikat.


De amíg tudom, használom a meglévőket, hiszen minél tovább tartunk körforgásban egy darabot annál fenntarthatóbb lesz.

Fotó: Kondor Noémi

170 views0 comments